Rensa bort dåliga IT-vanor

Början på ett nytt år brukar innebära nya spännande målsättningar och nya utmaningar. Men det är också en tid för reflektion och eftertanke.

Rensa bort dåliga IT-vanor 1Vi är många som spenderar en stor del av vår tid på nätet, både yrkesmässigt och privat. Det tycks endast vara Kalle Anka på julafton som får oss att lägga ner mobilen för en stund.

Att reflektera över sina IT-vanor och hur man använder både sin tid och sina pengar kan därför vara väldigt givande.

Städa mejlanvändningen

I vissa fall kan teknik slösa mer med tiden istället för att göra oss effektivare. Istället för att alltid svara på mail direkt, och därmed avbryta det du håller på med för att sedan återgå, så slösar du mycket tid.

Gång på gång har det visat sig att det är effektivare för hjärnan att få avsluta en uppgift i taget än att hålla på med multitasking. Du kan spara många minuter per år på den tid du nu använder för att ”ställa om” eller återuppta fokuset på en uppgift.

Det är lätt hänt att e-posten skapar stress eftersom man kanske oroar sig för att man ska missa mejl som är viktiga som kräver att man måste agera direkt. Samtidigt som man sitter och skannar genom alla mejl som är helt och hållet ointressanta.

Naturligtvis är det egentligen inte e-posten som är problemet utan hur mejlen hanteras. Inom företag är det väldigt vanligt att man får mejl som man egentligen inte berörs av. Därför bör man se över mejlrutinerna och bara lägga till dem i mejlet som är berörda. På så vis slipper man gå genom en flera veckor gammal mejlkedja i jakten för att hitta det som är relevant.

Lär dina medarbetare och kunder vilka tider du svarar på mail. Om något är väldigt viktigt och bråttom så kommer de förmodligen att ringa dig istället.

Köp inte den nyaste mobilen

Visst kan det vara frestande att köpa den senaste tekniken, som Apples nya iPhone eller Acers senaste laptop. Men att köpa det nyaste innebär även oftast att köpa det dyraste. Gör en teknik-budget inför året, både privat och för företaget, där du budgeterar både för den teknik du måste köpa in och för vad du har råd att spendera som extra.

Att köpa den senaste mobiltelefonen, oavsett vad det kostar har nästan blivit en trend. Det finns även de som lånar pengar till den här typen av konsumtionsinköp, eller köper på avbetalning.

I vissa fall kan det vara befogat att ta lån för en investering i ny teknik. I de fallen handlar det oftast om mindre kortidskrediter och innan man lånar kan det vara bra att man jämför snabba lån på Sverigekredit.se, eller hos liknande jämförelsetjänster.

Oavsett finansieringsform så är det bäst att planera sitt inköp. Att spontanshoppa nya teknikprylar kan bli en dyr historia.

Dra nytta av molntjänsterna

Att använda sig av molnet är ett riktigt bra samarbetsverktyg som gör det enklare för familjemedlemmar eller kollegor att ta del av saker och ting. Det blir enkelt att dela filer, dokument och bilder. Du får dessutom åtkomst till dina viktiga projekt oavsett vilken enhet du är uppkopplad på.

Se dock till att skapa ett bra filhanterings och mappsystem från början. Bestäm strukturen innan du laddar upp dina dokument så att det inte slutar med en enda röra, där du måste slösa tid på att leta efter viktiga filer och lösenord.

Det finns numera många aktörer som erbjuder molntjänster. Google, Apple, Dropbox eller Flickr för semesterbilderna, är några exempel.

Dessutom gäller det att se till att de tjänster man nyttjar är säkra, men framför allt levererar det man verkligen har nytta av och behöver.

Utvidga det professionella nätverket

För den som har en egen firma så erbjuder internet bra möjligheter till att utvidga ens professionella nätverk. Det är otroligt viktigt att kunna bolla idéer och liknande så att inte fortsätter i gamla hjulspår av vana.

Många företagare tror att deras problem är unikt och att det bara finns inom sin egen verksamhet, men i själva verket så har även andra företaget varit med om liknande problematik.

För att få ett större nätverk kan det vara värt att investera tid i sociala medier som LinkedIn. Gå med i grupper och skicka relevanta kontaktförfrågningar till personer där du tror att ni båda kan ha utbyte av det.

Genom LinkedIn kan du även ta del av professionella nyheter i ditt flöde. Håll dock koll på klockan! Att spendera timmar på att scrolla igenom flödet är inte detsamma som att utvidga sitt nätverk. Bestäm dig för hur mycket tid sociala medier får ta av dig, både professionellt och privat, och håll dig till dina personliga gränser.

Slutord

Det kan vara lönande att revidera sina it-vanor med jämna mellanrum. Dels kan man städa bort sådant som du inte har någon nytta av längre, dels lägga till det som gör både arbete och fritid enklare och roligare.

Att se över sina vanor ger även en bättre koll på vad man lägger både sin tid och sina pengar på.