Reparationsutveckling sänker underhållskostnaderna och ökar tillgängligheten på motorn till JAS 39 Gripen
Hem Teknik Reparationsutveckling sänker underhållskostnaderna och ökar tillgängligheten på motorn till JAS 39 Gripen

Reparationsutveckling sänker underhållskostnaderna och ökar tillgängligheten på motorn till JAS 39 Gripen

Publicerat av: Redaktionen

GKN Aerospace satsar på reperationsutveckling för motor RM12 till JAS 39 Gripen.

Ambitionen är att kunna tillverka och reparera fler komponenter på anläggningen i Trollhättan med syftet att korta ledtider, förbättra tillgängligheten och sänka underhållskostnader.

Ökad tillgänglighet och lägre underhållskostnader är de främsta anledningarna till att Försvarets Materielverk (FMV) har gett GKN Aerospace i uppdrag att efter behov öka reperationsutveckling för Gripenmotorn RM12. GKN Aerospace innehar typcertifikatet för RM12 och är sedan 2010 ansvariga för produktstödet åt Försvarsmakten för motorn som kommer att vara i bruk minst fram till år 2035. Framtagning av nya tillverkningsmetoder och produktutveckling pågår därför löpande, och nya metoder adderas ständigt för nytillverkning och reparationer av motorkomponenter.

– De nya metoderna öppnar upp för fler möjligheter. Vi kommer bland annat att kunna reparera flera typer av flygmotorkomponenter på ett effektivare sätt. I detta nu är det flera nya teknologier under forskning, utveckling och utvärdering där AM-teknologi* är en av metoderna, detta sker på flera olika typer av både civila och militära motorkomponenter, säger Håkan Olsson.

Ny reparationsverkstad för flygmotorkomponenter på gång

Även om tyngdpunkten i GKN Aerospace nya reparationsavdelning som just nu är under uppbyggnad i Trollhättan kommer att ligga på civila flygmotorkomponenter är tanken att delar i RM12-motorererna också ska underhållas där i framtiden. Istället för att beställa nya motorkomponenter eller skicka iväg dem utomlands kommer fler komponenter att kunna reperaras på plats i Trollhättan. Idag är vissa komponenter betydligt svårare att få tag på jämfört med för några år sedan och satsningen ska garantera att GKN Aerospace kan fortsätta ta ansvar för både militära motorer och komponenter till civila flygplansmotorer även i framtiden. Dessutom bidrar utvecklingen av effektivare reperationsmetoder till att flygindustrin blir grönare och mer hållbar. Och för Försvarsmakten innebär det också en bättre försörjningstrygghet när fler komponenter kan repareras i Sverige.

Reparationsutveckling sänker underhållskostnaderna och ökar tillgängligheten på motorn till JAS 39 Gripen– Det pågår väldigt mycket utveckling just nu och vi vill ligga i framkant. Vi är i begynnelsen av AM och är långt ifrån att kunna utnyttja dess fulla potential. Men det går snabbt, redan under närmsta året hoppas vi ha kommit så långt att vi kan använda det skarpt, avslutar Håkan Olsson.

*AM står för Additive Manufacturing, även kallat 3D-printing, och innebär att tredimensionella föremål byggs upp lager på lager. För GKN Aerospace innebär detta främst olika typer av svetsmetoder som kan skapa komponenter med väldigt exakta egenskaper.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>