Retro: ABC 80 (kommentarer överflödiga)
Hem NYHETERRETRO Retro: ABC 80 (kommentarer överflödiga)

Retro: ABC 80 (kommentarer överflödiga)

Publicerat av: Redaktionen
ABC 80. Bild: pc-museum.com.

Foto: www.pc-museum.com

Den är en klassiker, en svensk klassiker. Och Mikael Holm var en av dem som var med från början. I pojkrummet, med Basic-boken bredvid. Här berättar han om en av de viktigaste datorerna i svensk historia: Luxor ABC 80.

En dag, jag tror det var 1983, hittade jag ett par böcker som min pappa lämnat på skrivbordet i mitt pojkrum. Böckerna var ”ABC om BASIC” och ”ABC om programmering och dokumentation”. Dessa lästes snabbt från pärm till pärm, och jag insåg att det här med programmering vore nog nåt jag ville prova.

En kort tid efter att böckerna var utlästa träffade jag en maskin som kom att förändra mitt liv. Pappa hade lyckats få hem en dator från företaget han jobbade på. Det var en brun-beige apparat med tangentbord, skärm och två stora beige lådor i gjutjärn. En Luxor ABC 80 kort och gott.

Hello world

Med dubbel diskettstation och en kopplingslåda för att koppla ihop datorn och diskettstationen; perfekt att ställa skärmen på. Naturligtvis slog jag på datorn direkt och började skriva mitt första program med hjälp av böckerna jag fått tidigare; en variant på det klassiska ”Hello, world!”-programmet med mitt namn istället för den kända hälsningsfrasen.

Efter det var jag fast, programmering var definitivt min grej. Varje tillfälle att få sitta framför datorn utnyttjades. Sessionerna framför datorn blev ofta flera timmar långa. Oftast en blandning av spelande och programmering. Spelen som var populärast var Masken, Luftvärn och Glipp, en helt okej Pac-Manklon. Efter hand lärde jag mig mer och mer om hur datorn fungerade och hur man skriver program i BASIC.
Jag och min bästa kompis skrev ett antal program under den här tiden; mestadels spel i textläge, typ Gissa talet, Black Jack och liknande, men även spel med grafik. Eller, tja, grafik och grafik. ABC 80 är väl inte känd för sina grafikmöjligheter. Men trots det blev det några inte helt dåliga actionspel som de andra kompisarna i kvarteret uppskattade.

Sagan om Luxors datorer började tidigt 1978 med att representanter för Luxor, Diab och Scandia Metric drog upp planerna för en svensk serietillverkad mikrodator. Diab skulle konstruera datorn, Luxor skulle sköta tillverkningen och Scandia Metric skulle marknadsföra den.

Program på kassett

Datorn baserades på Zilogs processor Z80, vilket kanske inte bara var en slump då Scandia Metric var generalagent för Zilog i Sverige. Vidare skulle den naturligtvis ha en inbyggd BASIC-tolk. RAM-minnet tyckte de skulle vara 4 Kb, men för att inte växa ur den i framtiden tillverkades den med 16 Kb, med möjlighet att uppgradera till 32 Kb. Programvara lagrades på kassettband med den medföljande bandspelaren. Till skärm valdes en modifierad svart-vit TV från Luxors utbud. I textläge klarade datorn av att visa 24 rader med 40 tecken, grafikläget uppgick till 78×72 pixlar.

Man kan se en tydlig influens från den amerikanska datorn TRS-80 när man tittar på funktion och prestanda för ABC 80. Namnet ABC 80 valdes för att det skulle vara 80-talets dator, och kanske till viss del för att det satt en Z80 i den.

I slutet av 1978 var ABC 80 klar och började säljas. Priset var 6900 kronor exklusive moms, för dator, skärm och bandspelare. Scandia Metric började sälja ABC 80, men snart bestämde Luxor att den även skulle säljas av Luxors radio- och tv-handlare.

Under de två första åren såldes många tusen datorer. Det var stor succé med tanke på att det inte funnits någon hem-/mikrodatorkultur att tala om innan ABC 80. En viktig del i succén var att Gunnar Markesjö skrev en bok som heter ”Mikrodatorns ABC” i vilken det beskrivs hur datorn fungerar i detalj. (Något man inte ser så mycket av till dagens datorer.) Ett par andra viktiga succéfaktorer var att det fanns program på svenska och att den såldes av vanliga radio- och TV-handlare.

Också i industrin

Det var inte bara i hobbyrum den användes, utan även inom skolor och industrin. Det finns ett flertal exempel där en ABC 80 varit en vital del i mätning och styrning av tillverkningsprocesser ända in på 90-talet.

Det togs fram en hel del expansioner till den. Allt från labbkort till nätverk och diskettstationer. Ville man koppla in en diskettstation så kunde man inte bara koppla in den direkt på baksidan av datorn, utan fick använda en expansionslåda med ett kontrollerkort för diskettstationen. I expansionslådan kunde man senare även sätta i mer minne än de maximala 32 Kb som gick att ha internt i datorn. Upp till 128 Kb ska ha varit möjligt.

Under 1981 lanserade Luxor efterföljaren ABC 800 med färggrafik och bättre prestanda, men det är en historia för ett annat tillfälle.

av Mikael Holm

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00