Retro: Laserdisc – dinosaurien bland lagringsformat
Hem NYHETERRETRO Retro: Laserdisc – dinosaurien bland lagringsformat

Retro: Laserdisc – dinosaurien bland lagringsformat

Publicerat av: Redaktionen

IT-Kanalens nytillträdde retroredaktör David Jacoby brinner inte bara för gamla datorer. Hans hjärta slår också för udda lagringsformat som Laserdisc och avslöjar att tekniken uppfanns redan i slutet av 50-talet.

Jag är nörd på så många plan. Ni borde vid det här laget veta att jag älskar att mecka och hacka gamla datorer. I min förra artikel skrev jag om min andra stora passion: film. Jag är helt beroende av skräckfilm, på alla format.

Retro: Laserdisc – dinosaurien bland lagringsformat

Klassisk monster-/scifi-film av Tobe Hooper. På vänster sida av omslaget ser vi en komplett obi, med detaljerad information om utgåvan.

På senare år har jag fått ett enormt intresse för Laserdisc. Jag vet inte riktigt varför men tror att mycket ligger i att många exklusiva specialutgåvor finns just på det formatet. För oss som inte bara vill kolla på en film utan faktiskt äga formatet och njuta av känslan av att känna förpackningen i våra händer, är Laserdisc ett ganska bra format. Det ger ungefär samma känsla som att ta fram en lp-skiva.

Första optiska formatet

Men vad är då detta ”mystiska” format som nästan ingen känner till i Europa? När jag pratar om Laserdisc med vänner så rynkar många på näsan och frågar om det inte var det där konstiga formaten som kom ut på stora plattor.
Jo, det är helt korrekt, Laserdisc är ett ganska trevligt format som liknar lp-skivor, fast det är ett optiskt medium. Det var faktiskt det första optiska lagringsmediet för film.

Men Laserdisc användes inte bara för film utan spelarna var ofta kompletta underhållningsstationer, och även spel släpptes på formatet. En intressant spelare (den jag själv har) heter Laseractive och släpptes av Pioneer 1993. Den spelaren har även expansionsmoduler som går under namnet PAC som tillåter dig att spela exempelvis spel för TurboGrafx16/PC Engine och Sega Mega Drive/Sega Genesis direkt på maskinen.

Hajen första filmen

Fantastiskt omslag på spelfilmen Tales of the crypt: Demon knight.

Fantastiskt omslag på spelfilmen Tales of the crypt: Demon knight.

Laserdisc är ett ganska gammalt format. Det uppfanns i slutet på 50-talet, patenterades 1961 och efter nästan tio år hade man sin första demonstration 1972. Det var inte förrän sex år senare de första filmerna på formatet kom ut och det var ingen mindre än Hajen.

Det fanns många som hoppades på att Laserdisc skulle bli det dominerande formatet på marknaden, men tyvärr var det så att när dvd kom så tog det över marknaden ganska snabbt. Laserdisc var ett ganska knepigt format då filmerna ofta kom på dubbelsidiga diskar, ungefär som med vinyl och som vi alla vet är det kanske inte så spännande att byta skiva mitt i en film.
För samlare idag finns det ett enormt värde i Laserdisc och de senaste månaderna har priserna på Laserdisc gått upp markant. När man värderar en Laserdisc så ligger det ett extremt fokus på inte bara utgåvan, utan även på hur komplett den är.

Obi höjer värdet

När man pratar om en komplett utgåva så handlar det ofta om förpackningen, men även något som heter obi [från japanskans ord för bälte eller skärp, reds. anm.]. Det är en liten papperslapp som sitter runt förpackningen som beskriver innehållet och distributörer. Detta är något som inte bara förekommer på Laserdisc, utan även på böcker, cd- och dvd-skivor.

David Jacoby.

David Jacoby.

Möt retro-redaktören

David Jacoby är redaktör för IT-Kanalen Retro. Hör av dig till honom om det är något särskilt du vill läsa om eller om du vill bidra med en egen retrotext. Du når honom på retro@it-kanalen.se.

Så vem är han, denne man med passion för gamla datorer och skräckfilm? Så här sammanfattar han sig själv i åtta punkter:

  • Samlar på VHS och Laserdisc! (Fast bara skräckfilm)
  • Galen BBS-nörd som bygger stort BBS-projekt med Atari, Commodore, Amiga och en 8086:a!
  • Gillar inte att spela datorspel, tycker om att bygga och fulhacka igång datorer att göra saker de inte är menade att göra!
  • Är 33 år, har 2 barn, fru och är nyinflyttad i Åhus.
  • Bygger en ”man cave” för alla mina retroprylar, kvadratmeter goodies!
  • Arbetar som chefsforskare och säkerhetsevangelist på Kaspersky Lab och är ansvarig för säkerhetsforskning i Norden och Benelux.
  • Körde en egen BBS som tolvåring på pappas dator. Körde BBS-programmet Remote Access och basen hette WareWolf BBS.
  • Favoritdator att mecka med är alla Commodore 64/128 och Amiga 500/1200.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00