Retro: Sinclair ZX fick honom att tappa förståndet
Hem NyheterRetro Retro: Sinclair ZX fick honom att tappa förståndet

Retro: Sinclair ZX fick honom att tappa förståndet

Publicerat av: Redaktionen
ZX Spectrum

Sinclair ZX Spectrum.

Sinclair ZX Spectrum var David Jacobys port in i datorernas värld. Datorn var en udda skapelse som trots att den aldrig riktigt fick fäste i hushållen har en hängiven fanskara idag. 

Fram tills nyligen hade jag aldrig ägt en Sinclair ZX Spectrum. Men den gjorde tidigt ett djupt intryck på mig. Det var den första datorn jag programmerade på. Den första datorn jag spelade spel på och det var den första datorn som fick mig att tappa allt förstånd och kasta joysticken omkring mig för att jag inte klarade av att komma till nästa nivå i det svåra spelet.

Jag tror att alla som är intresserad av datorer kommer ihåg den första datorn de kom i kontakt med. Många jag känner blev introducerade till den här världen via Commodore- eller Atarimaskiner.

Inte samma tyngd som Commodore

ZX-datorer hade inte samma slagkraft bland hushållen som exempelvis Commodore och Amiga, detta gjorde även att den inte hade någon gedigen ”scene”. Det skapades inte så mycket hemmakodat material utan det mesta var spel och program från de större bolagen.

Några bolag som släppte mycket spel till ZX Spectrum var exempelvis ActiVision, Alternative Software, Bug-Byte, Codemasters, Elite Systems, Firebird, Gremlin Graphics, Ocean Software och många fler.

Personligen hade jag alltså aldrig ägt en ZX Spectrum förrän då jag för något år sedan  köpte ett ZX Spectrum +2-paket på eBay. ZX-datorer kom i många olika modeller, former och färger, men är nog mest kända för sin minimalistiska design, sin fula färgpalett och dess grymt irriterande gummiknappar.

Datorn jag köpte från eBay var en av de senaste modellerna. Både ZX Spectrum +2 och +3 är modeller som tillverkades efter Amstrad, som också var en stark datortillverkare i början på 80-talet och som 1986 köpte upp Sinclair-märket.

Eget diskettformat

På Wikipedia beskrivs datorn så här:

”De släppte modellerna +2 och +3, där +2 till utseendet något liknade Spectrum 128 men hade bättre tangentbord, inbyggda joystickportar och en inbyggd kassettbandspelare. Modellen +3 fick en inbyggd diskettstation, men Amstrad valde sitt eget 3-tumsformat istället för det mer gängse 3,5-tumsformatet.”

Datorns hårdvara var ganska speciell när den kom ut eftersom den körde på en egen mikroprocessor som heter Z80A, men den snurrade bara på 3,5 MHz. Du kunde köpa den antingen med 16 eller 48 kilobyte RAM. Den hade väldigt begränsade lagringsmöjligheter, antingen var det kassettband eller små ”Microdrives” som gällde.

Polack en eldsjäl

Trots att datorn är väldigt begränsad så finns det en ganska stor community för den. I tidigare artiklar har jag skrivit om den Polska hackern Lotharek som utvecklar hårdvaruhack till de flesta datorer. Lotharek har även utvecklat en modul han kallar DiViDE 2k11/2k14. Detta är en modul för att ladda TAP-filer från ett Compact Flash-kort.

En ZX Spectrum är absolut en dator som – om man tycker om datorer – borde leka med. Både ljud och grafik ger en helt unik känsla …

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>