Retro: VHS lever än!

vhsVHS är historia. Men det finns människor som ännu brinner för det (inte så) gamla formatet. Eller snarare den kultur som växte upp kring den. David Jacoby är en av dem.

Det är lite tråkigt att jag inte kommer ihåg när VHS faktiskt slog igenom i Sverige då jag är född i början på 80-talet, och VHS – Video Home System – lanserades i september 1976 av jätten JVC. Men ett oförglömligt minne jag har är den otroligt magiska dragningskraft som alla videobutiker hade. Om jag fick kunde jag utan några problem spendera timmar i videobutiken och bara gå omkring och titta på omslagen. Såklart var det alla barnförbjudna filmer som lockade mig mest eftersom jag alltid haft en otrolig passion för skräckfilmer, monster, rymdvarelser och andra hemskheter.

Kittlande tjuvkik

Det var fantastiskt att se den otroligt detaljerade, och ofta handmålade framsidan på VHS bandet, och sedan när ingen vuxen tittade vänta på fodralet och se ett par små bilder från filmen. Bilderna innehöll ofta en eller två riktigt våldsamma och groteska bilder eller några snygga lättklädda tjejer, gärna kombinerat för att attrahera skräckfilmsnördarna.

VHS var verkligen det format som gjorde att vi vanliga svenssons kunde njuta av film hemma på ett enkelt och bolligt sätt. VHS höll tillräcklig kvalité för att vi skulle kunna njuta av en skrämmande rysare, eller en familjefilm i våra tv-soffor. Även om man inte hade en VHS-spelare själv, så gick det enkelt att hyra en spelare i videobutiken, som kom i en snygg väska… detta är något som ligger mig personligen varmt om hjärtat då vi inte hade en VHS spelare hemma, utan hyrde alltid film tillsammans med videoboxen.

Lätt piratkopiera

VHS hade många andra bra egenskaper vilket bidrog till att formatet blev otroligt populärt, exempelvis att det inte var speciellt svårt att kopiera filmer… Ni kommer säkert själva ihåg den där grannen som hade ett mindre bibliotek av VHS-band hemma. Man kan tycka vad man vill om piratkopiering men alla format som varit enkla att piratkopiera har också varit väldigt framgångsrika.

Man kan kanske tycka att det är lite märkligt, men det finns fortfarande en väldigt stor community runt filmer på VHS idag, det finns individer som samlar på titlar från ett visst bolag, filmer i en speciell genre eller från ett visst land. Filmerna som samlarna letar efter är inte vanliga mainstream filmer, utan oftast filmer som inte finns utgivna på något annat format eller filmer och deras första utgåvor då många av de kultförklarade filmerna hade premiär på just VHS. Förra veckan fick jag hem ett stort paket med VHS-band från Japan, och väntar även på ett stort paket med Laserdisc, men det får bli en annan artikel.

Videokrig

Innan VHS blev populärt pågick det ett riktigt aggressivt ”videokrig” mellan ett par olika format. Kriget bestod mest mellan Betamax (Sony), VHS och Video 2000, men vinnaren blev VHS. Många debatterar fortfarande om vilket format som är bäst, och anledningen till att VHS vann kriget. Det är ingen som riktigt vet varför VHS vann, några säger att det var på grund at det stora utbudet av porrfilmer på VHS, medan andra påstår att det var de tekniska egenskaperna som exempelvis inspelningstiden och priset. Vi har sett andra videokrig, inte senast mellan DVD och Laserdisc, där DVD vann.

VHS var inte ett statiskt format, utan det utvecklades och förbättrades med tiden, som ni kanske kommer ihåg från datorspelen på kassettbanden så användes Turboband för att få plats med så mycket information som möjligt, en liknande teknik användes även på VHS som hette Longplay, detta gav dubbelt så lång speltid, dock inte helt gratis utan lite sämre videokvalitet också.

Ett par år efter VHS hade lanserats så kom det ett nytt format som heter S-VHS (Super VHS) som gav betydligt bättre bild eftersom de hade en inspelningsteknik som ger 400 linjers horisontell uplösning. Detta krävde dock att spelaren klarade av S-VHS, samt att man använde S-VHS-kassettband.

Post Comment