Risk att samhället står inför ett digitalt kompetensgap
Hem NYHETERUNDERSÖKNINGAR Risk att samhället står inför ett digitalt kompetensgap

Risk att samhället står inför ett digitalt kompetensgap

Publicerat av: Redaktionen

Omställningen till nya arbetsmönster har accelererats under pandemin och nu tror många medarbetare att deras eget jobb kan vara ett minne blott om några år.

Risk att samhället står inför ett digitalt kompetensgap

Allt fler siktar in sig på digital kompetensutveckling, men samtidigt så ökar risken för allt större klyftor i samhället när det gäller just digital kompetens.

Detta enligt en internationell undersökning från PwC där 32 500 personer har medverkat.

När den digitala omställningen tog rejäl fart under pandemin, så blev tekniken en allt viktigare del av våra arbetsliv vare sig vi ville det eller inte. Nu visar PwC:s undersökning att en majoritet är positiva till teknikens frammarsch. 64 procent menar nämligen att teknikutvecklingen innebär fler möjligheter än risker.

– Samtidigt är det väldigt många som bekymrar sig över konsekvenserna. 39 procent menar till och med att teknikutvecklingen innebär att deras eget jobb antagligen har försvunnit inom fem år, säger Alexandra Fürst, ansvarig för People & Organisation Consulting, PwC.

Stor risk för digitalt kompetensgap
Enligt undersökningen så riskerar vi att få se allt större klyftor i samhället när det gäller digital kompetens. Närmare hälften av respondenterna som har en eftergymnasial utbildning uppger nämligen att deras arbetsgivare ger dem möjligheter att öka det digitala kunnandet. Bland de medverkande med lägre utbildning är det bara 28 procent som ger samma svar.
– Det här är naturligtvis ett stort problem för många enskilda individer, men det är även en samhällsutmaning som behöver adresseras av både näringsliv och politiska beslutsfattarare. Vi kan inte riskera att hamna i ett läge där det digitala kompetensskillnaderna ökar ytterligare i samhället, menar Alexandra Fürst.

Arbetsgivare behöver bli bättre på digital kompetens
Vidareutveckling väntas bli ett nyckelord på framtidens arbetsmarknad. Här säger hela 77 procent att de gärna vill ta till sig ny kompetens och till och med är beredda att omskola sig helt för att vara anställningsbara framöver.

– För att kunna dra nytta av den här inställningen behöver många arbetsgivare bli bättre på att utveckla de egna medarbetarna. Där är vi inte riktigt idag. Det är knappt hälften – 46 procent – som säger att de har ökat sin kompetens via jobbet. Faktum är att det bara är marginellt fler än de 40 procent som har lärt sig genom att hitta lösningar på egen hand, via till exempel video på nätet, podcasts eller e-learning, berättar Alexandra Fürst.

Framtidens arbetsplats är en hybridlösning
I undersökningen har respondenterna även svarat får frågor om synen på framtidens arbetsplats. Här är det bara nio procent av dem som distansarbetar idag som säger att de vill återgå till ett arbete som är helt och hållet kontorsbundet.

– Istället lyfter de fram hybridlösningar och där 72 procent säger att de föredrar en framtid där fysisk kontorsnärvaro mixas med och arbete på distans. Samtidigt säger var femte svarande att de inte vill återvända till kontoret över huvud taget, kommenterar Alexandra Fürst.

Långtidsanställningen ett minne blott
Resultaten visar också att 56 procent tror att det bara är ett fåtal medarbetare som kommer att ha långsiktiga anställningar i framtiden.

– 48 procent menar till och med att de traditionella anställningsformerna inte kommer att existera i framtiden. Istället är det många som tror att den egna kompetensen blir en allt viktigare del av det personliga varumärket och att fler kommer att erbjuda sin kompetens för kortare uppdrag, avslutar Alexandra Fürst.

Andra intressanta resultat från undersökningen:

  • Plånboken viktigare än att göra skillnad för yngre medarbetare. 57 procent av de medverkande mellan 18-34 år föredrar ett jobb där det finns möjligheter att maximera inkomsten, vilket är fler än de 43 procent som hellre väljer ett arbete där de kan göra skillnad. Bland de som är 55 år eller äldre är synen omvänd.
  • Både yngre och äldre råkar ut för diskriminering. 50 procent uppger att de har gått miste om en karriär- eller utbildningsmöjlighet på grund av diskriminering. Här är åldersdiskriminering det vanligaste svaret, vilket 22 procent uppger. Diskriminering på grund av ålder är lika vanligt förekommande bland yngre som äldre respondenter.
  • Acceptans för övervakning från arbetsgivare. 44 procent tycker att det är ok att deras arbetsgivare använder teknik för att mäta effekten av deras arbete, till exempel via sensorer och andra teknikenheter.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00