Robotar ska skapa arbetstillfällen för personer med funktionsnedsättning
Hem NYHETER Robotar ska skapa arbetstillfällen för personer med funktionsnedsättning

Robotar ska skapa arbetstillfällen för personer med funktionsnedsättning

Publicerat av: Redaktionen

Folk med funktionsnedsättningar är ofta begränsade från att utföra fysiska handlingar till fullo.

Robotar ska skapa arbetstillfällen för personer med funktionsnedsättning 2Nu testar Bosch robotik som ska hjälpa personer med funktionsnedsättning att enklare kunna utföra krävande arbetsuppgifter.

Robotar är på god väg att finnas överallt inom tillverkningsindustrin, där de påverkar både arbetsmiljön och arbetet i sig. Men kan robotar också bidra till att skapa attraktiva arbetsmöjligheter för personer med funktionsnedsättningar? Ja, det menar Bosch.

Tillsammans med tyska Fraunhofer Institute for Industrial Engineering har Bosch inlett forskningsprojektet AQUIAS. I projektet utveckla arbetsuppdelningen mellan robotar och tillverkningspersonal. ISAK GmbH, ett företag som sysselsätter personer med funktionsnedsättningar, har låtit implementera Bosch-systemet APAS i sina monteringsprocesser. APAS är Bosch automatiserade produktionsassistent som tillåter människor och maskiner att arbeta säkert sida vid sida.

– Vi har bara låtit robotar ta på sig de uppgifter som är fysiskt krävande. Alla andra arbetsuppgifter som till exempel kvalitetskontrollering utförs fortfarande av människor, säger David Kremer från Fraunhofer Institute for Industrial Engineering IAO, som samordnar projektet.

Tidigare kunde medarbetare på ISAK GmbH tvingas hantera tunga spakar upp till 8000 gånger om dagen för att trycka ihop delar, men nu har istället robotar tagit över den monotona och fysiskt krävande uppgiften.

Ett resultat av robothjälpen har varit förbättrad arbetskvalitet, då de ansträngande uppgifterna som robotarna tar hand om ger medarbetarna mer tid till att fokusera på högkvalitativa uppgifter. Tekniken bidrar även till att skapa arbetstillfällen inom tillverkningsverkningsindustrin för personer med funktionsnedsättningar.

– I AQUIAS-projektet vill vi ta lärdom av personer med funktionsnedsättningar för att vi ska kunna förbättra interaktioner mellan människor och maskiner. En produktionsassistent behöver kunna klara av en bred variation av behov som ofta skiljer sig från normen. Därför utvecklar vi skräddarsydda lösningar och utökar ständigt antalet situationer och uppgifter som APAS kan stödja, säger Wolfgang Pomrehn, produktchef för APAS-systemet hos Bosch.

För att göra det möjligt för ISAK GmbH att implementera robottekniken anpassade Bosch arbetsplatsen för att passa de varierande behoven hos arbetskraften. Nu kan robotarna flexibelt anpassa sig till olika bordshöjder och tack vare APAS sensorer behöver det inte finnas någon säkerhetsspärr: Om en arbetare kommer för nära, stannar APAS automatiskt utan att någon fysisk kontakt har skett. Detta gör det möjligt för människa och maskin att samarbeta i tät synergi.

Med projektresultaten kommer Bosch att ytterligare förbättra användningen av robotar inom produktion och logistik. Företaget planerar dessutom att inrätta arbetsplatser i sin fabrik i tyska Blaichach för arbetstagare med och utan funktionsnedsättningar.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00