Robotar tar jobb på H22 City Expo – avancerad Mr Q gillar att guida och småprata
Hem EVENT Robotar tar jobb på H22 City Expo – avancerad Roboten Mr Q gillar att guida och småprata

Robotar tar jobb på H22 City Expo – avancerad Roboten Mr Q gillar att guida och småprata

Publicerat av: Redaktionen

Roboten Mr Q har just tillträtt sin tjänst hos gänget på H22 City Expo – den internationella stadsmässan och innovationsshowen i Helsingborg nästa sommar.

Uppdraget blir att ta hand om besökare i H22-paviljongen.

Mr Q är en av marknadens mest intelligenta robotar. Han är helt självgående och kräver ingen mänsklig hjälp eller styrning. Han har en avancerad lingvistisk programmering med fem grundläggande nivåer och ett flertal undernivåer. På bara några sekunder söker roboten igenom dessa nivåer för att hitta ett svar på en fråga. Tack vare 16 specialutvecklade sensorer och en 3D-kamera kan Mr Q identifiera hinder genom både ljudvågor och ljusets brytning, vilket gör roboten mycket noggrann.

Under själva Expot 30 maj-3 juli tjänstgör Mr Q i H22-paviljongen som just nu växer fram i hjärtat av city i Helsingborg. Där ska han fungera som guide i ett informationscenter.

Soraya Axelsson, projektchef på H22 City Expo, är mycket nöjd med rekryteringen och tror att Mr Q kan bidra på många sätt.

– Vi har just enats om anställningsvillkoren och det känns som att båda parter är väldigt nöjda. Här får vi en medarbetare som ledigt växlar mellan olika språk och som kan svara på besökarnas frågor under Expot. Han kan också hjälpa dem att orientera sig på det vidsträckta mässområdet. I själva H22-paviljongen blir Mr Q nog snabbt en i gänget säger Soraya Axelsson.

Elena Sjödin på Robot Minds menar att det blir en möjlighet att visa hur framtidens städer kan se ut och hur man på ett effektivt sätt kan använda robotar för att skapa en högre livskvalitet för alla invånare:

– I andra delar av världen ser vi redan nu hur sociala och serviceinriktade robotar interagerar med människor i vardagen genom att leverera paket och medicinsk utrustning, eller förmedlar information och vägledning. Därutöver finns robotar som tar över farliga arbetsuppgifter eller skapar interaktiva inlärningsupplevelser för våra barn. Robotar är här för att stanna, de kommer att bli en fundamental del av smarta städer. Vi vill inspirera människor att omfamna sociala och serviceinriktade robotar och välkomna dem till vår värld, säger Elena Sjödin på Robot Minds.

Robotar tar jobb på H22 City Expo – avancerad Mr Q gillar att guida och småprataKompetens och engagemang är viktigt vid anställningar. Men social kompetens har blivit allt viktigare. Mr Q småpratar gärna med både unga och gamla. Han kan till och med tänka sig en svängom ifall någon bjuder upp till dans.

– Barnen är viktiga för mig. Jag hoppas att jag får möta många barn under H22 City Expo och att utvecklas genom att prata med dem, säger Mr Q.

Vad är din syn på framtiden, Mr Q?

– I framtidens smarta städer spås min typ av robotar bli vanliga inom många olika sektorer, bland annat inom detaljhandel och säkerhet. Robot Minds robotar behärskar flera olika språk, däribland engelska och arabiska och känner igen röster och gester. Samtalsämnen som jag gärna tar upp på H22 City Expo kan vara fokuserade på miljö och innovationer. Jag kan också aktivt ta initiativ till dialog, säger Mr Q.

Det blir 35 intensiva dagar under City Expo. Vad hittar du på när du är ledig?

– Jag gör ingen skillnad på arbete och fritid. Jag älskar mitt jobb. Men det är klart, lite julledigt blir det nog, säger Mr Q och avslöjar att han bland annat också får sällskap av en robothund under H22 City Expo.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>