Så blir smartphones allt säkrare

I takt med att en allt större del av våra liv flyttar till den digitala världen blir säkerheten allt viktigare. Framför allt när det kommer till olika former av finansiella transaktioner, som görs via smartphone. System som för bara 5-10 år sedan lät som mer eller mindre science fiction är numera verklighet och kan inom några år till och med vara standard.

Biometriska sensorer

Så blir smartphones allt säkrare 1Något som blivit allt vanligare under de senaste åren vad gäller säkerhet i smartphone är olika typer av biometriska sensorer. När Apple lanserade Iphone X för ett par år sedan blev den amerikanska mobiltelefontillverkaren en av de första att använda sig av ansiktsigenkänning för identifiering. Just ansiktsigenkänning tillhör en av de absolut mest säkra metoderna för identifiering och vill man ha en riktigt säker smartphone kan det vara ett bra tips att satsa på en med den här typen av teknik.

En tillverkare som tagit det här med biometrisk säkerhet ett steg längre är LG. Deras senaste modell, G8s ThinQ som nyligen lanserades i Indien, använder nämligen en teknik som går ut på att en 3D-sensor analyserar användarens handrörelser för att låsa upp telefonen. Den här tekniken anses ha högre säkerhet än fingeravtrycksavläsning, ansiktsigenkänning och lösenord. För att öka säkerheten ytterligare använder sig dock även LG G8s ThinQ av både fingeravtryck och ansiktsigenkänning för identifiering.

Ökade krav på säkerhet

En av anledningarna till de ökade kraven på säkerhet vad gäller våra smartphones är förstås att vi idag använder våra telefoner till så mycket mer än att bara ringa och skicka SMS. Bland annat till olika former av ekonomiska ärenden och transaktioner som givetvis kräver en hög säkerhet. Numera är det många som till exempel använder mobilen för att betala räkningar via Internetbank och då kan system som fingeravtrycksläsning och ansiktsigenkänning användas för bättre säkerhet.

En annan finansiell tjänst som vi också använder är Swish, både för betalningar i butiker och för att skicka pengar till vänner och bekanta. Då transaktionerna sker via användarnas telefonnummer är det oerhört viktigt att information som skickas är väl krypterad.

Utöver det använder många också sin smartphone för att ansöka om olika typer av lån, inte minst SMS-lån. Eftersom ansökningsprocessen, läs mer hos HittaSMSLån, går att göra helt och hållet i mobilen och innehåller känsliga uppgifter som kontonummer i banker och dylikt är det även i det fallet viktigt att ha en smartphone med hög säkerhet.

Framtiden?

Det är knappast någon djärv gissning att tro att säkerheten kring våra smartphones bara kommer att bli mer och mer raffinerad. De ökade kraven på säkerhet kan medföra att saker som fingeravtrycksavläsning och ansiktsigenkänning inom en snar framtid blir mer eller mindre standard på alla smartphones. Samtidigt finns det också företag som satsar på supersäkra smartphones, som exempelvis nystartade R-Mor som säljer mobiltelefonen Inactphone.

Enligt R-Mors operative chef, Max Donatello, är Inactphone världens säkraste smartphone. Dock är det inte en produkt som riktar sig till vanliga konsumenter, utan snarare företagsledare och personer inom säkerhetsbranschen. Att Inactphone inte är till för gemene man kan man också se om man tittar på prislappen som ligger på 72 000 kronor.