Så fick Datanova sitt första ramavtal
Hem Reportage Så fick Datanova sitt första ramavtal

Så fick Datanova sitt första ramavtal

Publicerat av: Redaktionen

När Datanova i Göteborg nyligen fick sitt första ramavtal  beskrev vice vd det som en milstolpe i företagets historia. Det är ett stort avtal och förväntningarna är stora. Vi ringde upp Wahid Raziullah för att höra hur de bar sig åt för att vinna upphandlingen. 

Datanova, Hamid och Wahid Raziullah

Happy brothers! Datanovas vd och vice vd Hamid och Wahid Raziullah.

I mitten av augusti fick uppstickaren Datanova i Göteborg sitt första ramavtal inom offentlig sektor. Det handlar om reparation av Apple-enheter och det tvååriga avtalet omfattar 60 000 användare. Det uppskattade värdet är ca 10 miljoner kronor.

Affärsmässigt är det knappast någon drakvältare i direkt mening. Prispressen är som bekant hög och vice vd Wahid Raziullah, som genomfört upphandlingen från Datanovas håll, konstaterar att lönsamheten ”kanske inte är riktigt så god som man skulle önska”.

– Men det är ett prestigeavtal. Det är som ringar på vattnet, och kommer att föra med sig andra intressanta affärer för oss.

Startade för flera år sen

Så hur går det då till att vinna ett så stort avtal? Wahid skrattar lätt och förklarar att det krävs mycket jobb under lång tid. Egentligen började det för flera år sedan.
– En del av kraven i en sådan här upphandling handlar om att man måste ha speciella anpassningar av olika slag, kring säkerhet och miljö exempelvis. Detta är något vi har arbetat med under en längre tid

Det handlar också om att skapa lite ”ordning och reda”, att sätta upp processer och en genomtänkt organisatorisk struktur.

– Det låter kanske inte som ett så stort jobb, men i praktiken har det tagit lång tid att åstadkomma.

Man måste ha koll på alla delarna i en leverans och kunna följa ett flöde från leverantör till slutkund, exempelvis. Och inte minst att kunna visa den strukturen för den upphandlande parten.

Apple-reparation ställer andra krav

För det här specifika avtalet har det också krävts anpassningar av lokalerna – och personalen, berättar Wahid.
– Det har varit mycket anpassningar i verkstaden. Att reparera Apple-produkter ställer andra krav än när det handlar om pc och Android-enheter. Vi pratar om helt andra typer av verktyg, en dammfri miljö och även utbildning av tekniker. Även ett större lager av reservdelar har införts.

Avtalet har också inneburit att Datanova måste leva upp till hårda miljökrav. Bland annat måste de ta hand om avfall på ett miljömässigt korrekt sätt.

Hur stora ekonomiska investeringar har ni behövt göra?
– Det rör sig om i storleksordningen uppåt 300 000 kronor, utöver all den tid som vi har lagt ned.

Vad har varit svårast?
– Det svåraste var nog att svara på frågan hur vi ansåg att vi har kapacitet för att utföra leveransen. Då gällde det att kortfattat beskriva vilka erfarenheter vi har gjort sedan starten, hur vi har hanterat smällar vi tagit och förstås även ange referenser. Det var svårt att få med allt på en halv A4-sida.

Wahid kan inte peka på någon enskild faktor som gjorde att de fick avtalet. Han tror att det var helhetsbedömningen och att de lyckades övertyga upphandlaren om att de just hade kapaciteten som krävs för att kunna leverera. De fick också väldigt bra betyg på struktur och teknik bakom servicebokningen.

Ingen marknadsföring

Ni är inte ensamma på avtalet, utan delar det med Infocare och Home Media. Hur kan ni påverka utfallet så att ni får så mycket uppdrag som möjligt?
– Det blir genom vårt nätverk av kontakter. Vi kommer inte att göra någon målmedveten marknadsföring. Jag tror också att det rör sig om så mycket jobb att det kommer att räcka till för alla tre, säger Wahid.

Avtalet är en bra grund för kommande upphandlingar och det ligger även i planen för den närmaste tiden. Wahid är fast besluten om att fortsätta resan in i offentlig sektor.
– Nu är ju hela grunden lagd.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>