Så förbereder de sig för boomen inom 3D-skrivare

Här träffar du tre återförsäljare som redan tagit steget in i det förlovade landet av 3D-skrivare. Läs om – och lär av – hur 3D-Center, 3D-Verkstan och Dustin tänker vinna värdefulla marknadsandelar inom segmentet.

Hösten 2013 kickstartade Daniel Sjöstrand och Anders Tyrland företaget 3D Verkstan.

Daniel Sjöstrand, grundare 3D-verkstan
Daniel Sjöstrand, grundare av 3D-verkstan.

– Vi har börjat positionera oss som återförsäljare för 3d-skrivare i det lägre prissegmentet där vi är också är på väg att bli distributör. Vi ser en stor potential framför oss. Suget finns framför allt hos arkitekter, produktdesigners, i skolor och på universitet, säger Daniel Sjöstrand.

Daniel och Anders har olika bakgrund men delar samma inställning att vara redo när 3d-skrivarna nu slår igenom på bred front. Daniel har under 18 år jobbat i it-branschen, senast med projektledning medan Anders har jobbat som tv-producent i mediebranschen.

Växande behov

I sortimentet har 3D Verkstan i ett första steg plockat in Ultimakers två olika 3d-skrivarmodeller som använder FDM som utskrivningsteknik. (se faktaruta)  Ultimaker tillverkas av ett holländskt företag med samma namn.  Den billigaste modellen kan en kund köpa som en byggsats för 11 000 kronor ex moms, och den senaste modellen, Ultimaker 2, kostar 17 000 kr ex moms.

– I takt med att priserna sjunker ser fler företagsledningar möjlighet att deras egna utvecklingsavdelningar kan satsa på en eller flera 3d-skrivare med FDM. När skrivare med bra kvalité når 5 000 kronor kommer skrivarna med full kraft slå igenom på konsumentmarknaden, säger Daniel Sjöstrand.

Ultimaker 2
Ultimaker 2.

Varför Ultimaker?
– Varumärket håller hög kvalité i sitt segment. Firmware i skrivarens elektronik är baserad på öppen källkod. Därtill erbjuder Ultimaker den globala plattformen Youmagine så användarna kan ha gemensamma 3d-projekt i hela världen.

Plasttråd till 3d-skrivarna köper 3D Verkstan främst från holländska Colorfabb. I trådsortimentet finns dessutom transparenta färger, gummitråd, och specialfilament med träfibrer och andra tillsatser som gör att materialet liknar trä eller sten.

Men att bara sälja 3d-skrivare på en marknad som börjar slå igenom ger inget mervärde:

– Det är inte särskilt många som sett en 3d-skrivare i verkligheten och känner inte till vilka gränslösa användningsområden som nu växer fram. Därför håller vi kurser, demonstrationer och workshops inom 3d-printing, säger Daniel Sjöstrand.

I samma veva hjälper man kunderna att välja rätt skrivare, mjukvara och material som passar olika kundbehov.

Två säljkanaler

3D Verkstans säljkanal mot kunderna är både den egna butiken nära Odenplan i Stockholm och en webbshop.
– Vi började sälja i december i fjol. Efterfrågan finns hos skolor som högstadium och gymnasium. Lärarna vill pedagogiskt visualisera 3d-former i ämnen som teknik, kemi eller matematik, säger Daniel.

Försäljningen ökar löpande men han vill inte avslöja exakt hur många sålda skrivare det handlar om.
3D Verkstan har också ett samarbetsprojekt med Karolinska institutet.

– Vi har skrivit ut 3D-modeller av olika proteiner så att forskarna på Karolinska enklare ska kunna visualisera.  Istället för att titta på ett protein på en skärm kan de hålla i 3d-modellen, vrida och vända på den under sina diskussioner, säger Daniel.

Kunderna finns även hos arkitekter, konstnärer och produktutvecklare.

Det finns en uppsjö program man kan använda i datorn för att skapa egen 3d-design som sedan skrivs ut.
– För skolor rekommenderar vi generellt Spaceclaim, ett användarvänligt CAD- program som bygger på en direktmodelleringsteknik. Spaceclaim erbjuder också skollicenser, säger han.

Post Comment