Gartner: så hanterar du kunder med Windows XP
Hem Nyheter Gartner: så hanterar du kunder med Windows XP

Gartner: så hanterar du kunder med Windows XP

Publicerat av: Redaktionen

Flytta bort användare från XP och gör en plan för att kasta ut det gamla operativsystem ASAP. Det är några av Gartner-analytikerns råd när Microsoft upphöra med support för Windows XP imorgon.

Imorgon tar en era slut när Microsoft upphör med supporten för Windows XP. Det kommer snabbt att göra operativsystemet allt osäkrare med ett ständigt ökande antal säkerhetsluckor och -brister som lämnas utan åtgärd.

Michael Silver, Gartner

Michael Silver, Gartner.

Gartner-analytiker Michael Silver uppskattar att mellan 20 och 25 procent av företag ligger kvar på XP i morgon. Och nästan alla organisationer har någon XP-maskin kvar.

– En tredjedel av organisationer har med än tio procent av XP kvar efter den 8 april, uppskattar han.

Och det är ett stort problem, konstaterar han.  Så hur ska man som it-leverantör kunna hjälpa sin kund som ligger kvar på XP?

– Gör en plan för hur de ska lämna det så snabbt som möjligt.

Fram tills att det kan ske handlar det om att begränsa användarrättigheterna på XP-maskiner, se till att de bara kör välkända program  och att internet- och e-postanvändning minimeras.

– Och flytta applikationer och användare till serverbaserad användning i så hög utsträckning som möjligt.

Han pekar också på att en enstaka XP-maskin utgör en risk i en i övrigt säker miljö.

Så hur tar man kunden vidare?
–Medan de flesta applikationer fungerar under Windows 7 kan det förekomma versioner som inte gör det. Det är fundamentalt att genomföra noggranna tester av applikationer.

– Företag måste bestämma om de ska flytta till Windows 7 eller Windows 8. En flytt till den förra kommer förmodligen att gå snabbare, men Windows 8 har en längre livslängd. Stödet för Windows 7 upphör i januari 2020.

– För många är nog det bästa alternativet att flytta över de mest kritiska användarna och applikationerna till Windows 7 och förbereda sig för en flytt till Windows 8 i början av 2015.

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>