Så kan 5G bereda marken för edge computing
Hem Nyheter Så kan 5G bereda marken för edge computing

Så kan 5G bereda marken för edge computing

Publicerat av: Redaktionen

Det har varit ett tufft år för de allra flesta samtidigt som pandemin även bidragit till att öka takten i den digitala transformationen.

Så kan 5G bereda marken för edge computing

Så kan 5G bereda marken för edge computing

Man ser exempelvis hur fler arbetat på distans, internetköpen ökat och AI-teknik använts för att hjälpa oss att hålla avstånd i det offentliga rummet.

Runt hörnet väntar nu 5G som utlovar nya innovativa tjänster.

”Man kan lugnt säga att vi bara skrapat på ytan när det gäller att föreställa oss vad som kan göras med 5G. Ett område som det inte pratats så mycket om är utvecklingen inom edge computing, alltså all den databearbetning som kommer ske via olika enheter i nätverkens utkanter,” säger Linus Svensson på Dell Technologies. ”Genom att föra ut data och kraft till där den behövs, i självkörande bilen eller i enheten som utför precisionskirurgi på distans, kan vi öka takten på digitaliseringen och få pålitliga och säkra tjänster”.

Skaffa molnkoll

Gartner förutspår att edge computing kommer växa kraftigt de kommande åren och spår att 75 procent av alla data kommer hanteras utanför traditionella datacenters år 2025. Med edge computing kommer vi skapa enorma mängder data som behöver både 5G och välfungerande molntjänster för att fungera väl. För att klara detta måste organisationer ha koll på sina moln och eftersom det ofta numera handlar om flera olika moln, ha koll på sina hybridmolnsmiljöer.

Telekombranschen spelar också en viktig roll för att detta ska fungera. För att kunna hjälpa organisationer att skapa nya innovationer, måste de erbjuda tjänster via moderna IT-miljöer och hybridmolnplattformar. För att få ut maximalt av 5G-nätverken behöver de erbjuda öppna flexibla system, som gör det möjligt att skapa och rulla ut nya innovationer. Detta krävs om organisationer ska kunna hantera alla de flöden av data och människor som följer av 5G och edge computing.

”På Dell Technologies försöker vi göra vår del. Därför har vi exempelvis tillsammans med SK Telecom och VMware skapat en plattform som integrerar 5G och edge computing. Det ger organisationer en samlad plats för att skapa tjänster i nätverkens ytterkanter och agera på data oavsett var den befinner sig,” Linus Svensson. ”Men mer behöver göras, därför hoppas vi att regeringar, ledande techföretag och andra aktörer nu arbetar tillsammans för att förbereda oss för alla möjligheter som kommer av 5G och edge computing”.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>