Så kan integrerad IT-säkerhet skynda på lansering av nya tjänster
Hem Säkerhet Så kan integrerad IT-säkerhet skynda på lansering av nya tjänster

Så kan integrerad IT-säkerhet skynda på lansering av nya tjänster

Publicerat av: Redaktionen

IT-säkerhet uppfattas fortfarande som ett hinder i många verksamheter.

61 procent av de tillfrågade IT-teamen och 52 procent av utvecklarna anser att säkerhetspolicys saktar ned innovationen.

Detta visar VMwares nya studie “Bridging the Developer and Security Divide”.

Studien, som genomfördes av Forrester Consulting, är en enkätstudie där 1 475 IT- och säkerhetschefer tillfrågades, och resultatet visar att endast en av fem (22 procent) av utvecklarna är ”mycket överens” om att de förstår vilka säkerhetspolicys de förväntas följa. Ännu mer oroväckande är att mer än en fjärdedel (27 procent) av de tillfrågade inte alls var involverade i beslut kring säkerheten, trots att många av besluten påverkar deras roller. I verksamheter där säkerhets- och utvecklingsteamen har ett positivt samarbetsklimat kan mjukvaruutvecklingens livscykel påskyndas upp till fem arbetsdagar, vilket visar att snabbhet till marknaden och konkurrensfördelar står på spel.

Resultaten visar också att teamprioriteringar inte alltid är anpassade till kunderna. IT- och säkerhetsteamen bedömer att deras högsta prioritet är operativ effektivitet (52 procent) medan utvecklarnas främsta prioritet är att förbättra användarupplevelsen (50 procent). Samtidigt ligger förbättring av användarupplevelsen på fjärde plats för IT-teamen (43 procent) och säkerhetsteamen (40 procent). Mer än hälften (51 procent) av säkerhetsteamen anger ”att förhindra säkerhetsöverträdelser” som sin andra prioritet. De team som kämpar med att anpassa sig upplever ökade silos och minskat samarbete mellan teamen (60 procent), en ökad risk för säkerhetsöverträdelser (57 procent) och en långsammare lansering av nya applikationer (40 procent).

Så kan integrerad IT-säkerhet skynda på lansering av nya tjänster

Marie Berner Moberg, Sverigechef, VMware

– Vår forskning visar att säkerheten behöver ses från ett annat perspektiv, säger Marie Berner Moberg, Sverigechef, VMware. I stället för att säkerhetsteamen bara ska komma in för att åtgärda överträdelser och läckor, eller ”kommer i vägen för innovation”, bör säkerheten vara inbyggd i processer och teknik. Säkerheten måste ses som en lagsport med IT-teamen och utvecklarna för att säkerställa skydd i moln, appar och all digital infrastruktur. Vi måste utveckla en kultur där alla team har gemensamma intressen och mål, och där alla talar samma språk. Det finns ett stort värde för verksamheten när IT, säkerhetsteam och utvecklare delar på beslutsfattande, design och genomförande.

Resultaten pekar mot att delat ansvar mellan teamen är vägen framåt. 53 procent av respondenterna förväntar sig att säkerhets- och utvecklingsteamen ska vara enade om två till tre år. 42 procent förväntar sig att säkerheten kommer att bli mer inbyggd i utvecklingsprocessen, och att det kommer finnas en bredare kunskap om att symbios i teamen gör det möjligt för företag att minska silos (71 procent), skapa säkrare applikationer (70 procent) och öka smidigheten att tillämpa nya arbetsflöden och teknik (66 procent).

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>