Hem NYHETER Så leder du organisationen på distans – fem tips om bra chefskap

Så leder du organisationen på distans – fem tips om bra chefskap

Publicerat av: Redaktionen

Den senaste tiden har vi sett en uppsjö av råd om hur vi installerar bästa möjliga hemmakontor, hur vi skapar goda vanor och hur vi jobbar säkert på distans.

Så leder du organisationen på distans – fem tips om bra chefskap 2

Per Samuelsson, Sverigechef Cisco Sverige

Men som chef är det en utmaning att plötsligt behöva leda teamet på distans.

Den fortlöpande och intensiva digitaliseringen har fört med sig en rad positiva egenskaper och som vi inte minst nu ser nödvändigheten i. Men samtidigt som moderna och intuitiva verktyg är mer tillgängliga än någonsin har vi ledare, till följd av den pågående globala pandemikrisen snabbt fått ställa om vår digitala strategi. För hur tar vi egentligen tillräckligt med ansvar när all interaktion med våra team sker helt digitalt?

Det är en frågeställning alla vi ledare nu tvingas brottas med och som är allt annat än enkel att hantera. Vi är dock flera som har god vana av att leda från distans – hos oss på Cisco beräknades att 60 procent av våra över 75 000 anställda världen över distansarbetade redan innan krisen och den siffran är förstås ännu högre när detta skrivs i slutet av mars.

Det finns några punkter kring det vi lärt oss hittills, och det vi lär oss nu, som är särskilt viktiga att ha i åtanke.

  • Först och främst behöver du inse att ditt team har ungefär samma utmaningar oavsett om de arbetar på distans eller på kontoret: folk går igenom tuffa perioder, andra är i behov av nya utmaningar. Som chef är det din roll att plocka upp dem – även vid sådana här tillfällen då du inte stöter på dina kollegor vid kaffeautomaten.
  • Vid digitala möten är det vanligt att man följer en utstakad agenda och fokuserar på att vara så effektiv som möjligt. Det kan så klart vara positivt, men det är också enkelt att du missar viktiga signaler. Själv har jag satt undan tid när jag virtuellt ”springer in” i mina kollegor. Schemalagda virtuella kafferaster är en sak – men ha även för vana att regelbundet fråga varje enskild medarbetare om hur deras vardag fungerar. Om du får ett redogörande svar kring alla projekt hen har på gång så ställ frågan igen: Hur mår DU?
  • Som ledare behöver du vara synlig när du arbetar på distans. Här underlättar det om du varierar närvaron beroende på situation och kanal. Det kan handla om att ha dagliga videomöten med samtliga medarbetare, skicka ut återkommande nyhetsbrev och kommunicera via traditionell e-post. Ta hjälp av de digitala kaffepauserna för att lyssna på förslag.
  • En relevant invändning i sammanhanget är om allt det här inte riskerar att ta upp all tid. Det tar givetvis upp mycket av min tid, inte minst när det gäller planering, men jag anser att det är detsamma som personal- och företagsvård och den tiden är väl investerad.
  • Slutligen kommer din framgång som ledare att bero på hur mycket förtroende du har, oavsett om du tar till dig av något av dessa råd. Har du inte redan förtroendet i din organisation och i ditt team är det hög tid att börja bygga upp det. Förtroende är också något som måste vara ömsesidigt. En ledare som minutiöst övervakar anställda som arbetar hemifrån och glömmer bort att fokusera minst lika mycket på person som på prestation kommer inte att lyckas bygga det.

Att se hur medarbetare lär sig nya saker om varandra och hittar nya sätt att ge stöd även under tider som dessa är otroligt inspirerande. På Cisco har vi sett en uppsjö av spännande initiativ innefattande allt från onlineyoga tillsammans med kollegor, virtuella kaffepauser och AWs. Dessutom har jag virtuellt träffat medarbetares barn, hundar och katter, och sett deras vitt skilda former av ”hemmakontor”. Vi lär känna varandra på helt nya sätt. Och jag är säker på att det finns goda, innovativa exempel från nästan alla företag som redan lägger fokus på de frågorna, exempel som vi alla kan dra lärdom av.

I denna mycket allvarliga och besynnerliga situation är det nödvändigt att vi hittar ljusglimtarna i både tillvaron och arbetsrutinerna. Klarar vi av det och tar lärdom av detta nya ledarskap i kristider är jag övertygad om att vi går stärkta ur detta. För ledarskap i kris handlar dels om att upprätthålla kontinuitet, men det handlar även om att omfamna nya tankar och processer för framtiden. Långt efter att pandemin ebbat ut kommer många av de processer som skapas under kristiden att förändra sättet vi arbetar på – inte minst hur vi arbetar tillsammans. Min övertygelse är att vi tillsammans kommer att gå stärkta ur dessa tuffa tider. Ta hand om er!

Per Samuelsson, Sverigechef Cisco Sverige

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00