Så misslyckas du med IoT [Krönika]
Hem KRÖNIKA Så misslyckas du med IoT

Så misslyckas du med IoT

Publicerat av: Redaktionen

Det sägs att 74 procent av alla satsningar på Internet of Things misslyckas.

Det innebär att 26 lyckas, men 74 procent rinner ut i sanden av någon anledning.

Internet of Things är en möjliggörare. Med Internet of Things kommer vi kunna optimera bevattning i jordbruket, vi kommer kunna optimera luftkvalitén inomhus, utomhus och vi kommer kunna ha full kontroll på vår hälsa. Och runt 2030 finns det prognoser som säger att varje dag kommer vi komma i kontakt med 3000 sensorer.

Saker som pratar
Redan idag så har vi sensorer runtomkring oss. Bilen skickar information till verkstaden. Vi har uppkopplade diskmaskiner, kylskåp, för att inte prata om alla nyttiga saker som gör skillnad i arbetslivet, positionering av saker, överföring av hur en laboratoriekyl mår till exempel. Men vi kommer inte kunna dra nytta av det här om vi ska gå i misslyckandets fotspår.

Feltänkt från början
Jag tror att mycket av anledningen till att Internet of Things inte alltid blir som man tänkt sig, är att man ger någon i personalen en Raspberry Pi och säger, ”Varsågod, nu ska du utveckla våran Internet of Things-lösning”. Det är alldeles för stor tröskel att börja och det är glädjande att det kommer nya, enklare steg att förenkla sin IoT-resa.

Så gör du rätt
Så misslyckas du med IoT [Krönika]Det är framförallt tre faktorer som är nyttiga att ta till sig, oavsett om det handlar om Internet of Things eller vilken kommunikationssatsning det än må vara.

1. Lösningen måste vara säker. Det får inte finnas risker för att någon hackar dig. Och nu pratar jag både om långsiktig och kortsiktig säkerhet. Det vill säga, du måste kunna överföra data på ett säkert sätt. Men du måste också kunna uppdatera enheten i fält, eftersom det här är lösningar som ska kunna funka i många, många år.

2. En annan sak som vi missar är skalbarheten. Den här killen med Raspberry Pi, han har inte getts en skalbar plattform. Han har inget steg att ta vidare när han har testat sin Raspberry Pi.

3. Den tredje saken som gäller alla typer av uppkopplingar är att det måste vara pålitligt. Det finns en uppsjö av billiga komponenter. Ja, hör och häpna, nu i komponentbristens fotspår. De är inte alltid anpassade för våra svenska mobilnät. De är ju egentligen inte ens anpassade för någon typ av mobilnät, för att vara ärlig. Dessa har en katastrofalt dålig konstruktion, möter inte grundläggande kriterier och de är framtagna med fokus att vara billiga och för att kunna mätta ett behov för stunden. Men det är inte långsiktigt.

Så snälla, är det dags för IoT? Tänk på de här misslyckade 74 procenten. Det är ingen idé att börja om du inte har klart för dig vad som förväntas av dig längs resans gång.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information>>