Så ser ökningen i nättrafiken ut – tydlig effekt av att fler arbetar hemma

Nya siffror från IP-Only visar att hushållen ökat internetanvändningen med 60 procent dagtid och 20 procent kvällstid.

Så ser ökningen i nättrafiken ut – tydlig effekt av att fler arbetar hemma 1
Regina Donato-Dahlström, vd på IP-Only

Det är en explosionsartad ökning, som främst förklaras av ökat hemmaarbete via digitala arbetsverktyg och en betydligt ökad nyhetskonsumtion.

När en stor del av Sveriges befolkning väljer att stanna hemma från arbeten och skola sätts vår infrastruktur på hårda prov.

Telekomoperatören IP-Only märker en tydlig ökning av trafik från framför allt streamingtjänster, vilket också är en trend som uppmärksammats globalt.

Tidigare i veckan har EU-representanter uppmanat Netflix att inte tillåta lika mycket högupplöst material på sin tjänst, för att avlasta när nätet blir som hårdast belastat. Under torsdagen meddelade också Netflix att man tillfälligt kommer sänka kvaliteten på sina videoströmmar för att tillfälligt avlasta nätverken. Även andra aktörer som Youtube har meddelat att man gör detsamma.

– Det stämmer att denna typ av trafik är den tyngsta i näten. Eftersom högupplöst material kräver mer av vårt nät finns det en viss risk för störningar eller i värsta fall överbelastning. Just vi i Sverige står väl rustade men det finns länder som inte har en lika utbyggd infrastruktur. Där kan det möjligtvis bli problem om allt fler använder krävande streamingtjänster under samma tidsspann, säger Regina Donato-Dahlström, vd på IP-Only.

Även trafiken på nyhetsrelaterade sajter har ökat rejält bara den senaste veckan med framför allt en ordentlig spik uppåt i början av vecka 11.

– Nyhetstörsten i hushållen är extrem just nu. Vi har ett mediahus bland våra kunder som ökat trafiken med 100 procent hittills under mars jämfört med samma period under februari. Och även det leder till ökade belastningar på nätet med tanke på att de allra flesta nyhetssajter sänder presskonferenser live direkt på sin sajt.

Sett till den generella trafiken märks en tydlig uppgång under måndag 16 mars, när regeringen uppmanade människor i storstadsområdena att arbeta hemma i större utsträckning. Regina Donato-Dahlström menar att trafiken bara kommer fortsätta öka den kommande tiden.

– Denna veckan har vi sett en ökning på 60 procent under dagtid och 20 procent under kvällstid. Om samtliga skolor stängs kommer det resultera i att ännu fler är hemma och använder nätet för underhållning eller för att söka information. Men återigen, vi står rustade och klarar av en ökad kapacitet även när den blir extrem, säger hon.