Så ska Ateas supergrupp lyfta kundernas it-säkerhet
Hem ÅTERFÖRSÄLJAREATEA Så ska Ateas supergrupp lyfta kundernas it-säkerhet

Så ska Ateas supergrupp lyfta kundernas it-säkerhet

Publicerat av: Redaktionen

Atea tar krafttag kring it-säkerhet under året och har inlett med att etablera en ny affärsenhet, Atea Säkerhet, bestående av 30 personer. Chefen för gruppen är Robert Nilsson.

Robert Nilsson, Atea Säkerhet

Robert Nilsson leder Ateas nya grupp med fokus på it-säkerhet.

Atea Säkerhet skapades i början av året. Nu har den ”satt” sig, strukturen är klar och långsiktiga strategier är på plats. Ett av huvudsyftena med gruppen är att samla de initiativ och den kunskap som finns hos Atea inom området, berättar Robert Nilsson för IT-Kanalen.

– Det görs ju sedan tidigare mycket som är väldigt bra inom it-säkerhet hos oss, men på olika ställen. I exempelvis Eskilstuna har man kommit långt med att outsourca ips:er och i Norrköping är man särskilt fokuserad på pki-lösningar. Nu plockar vi alla kornen och skapar en gemensam plattform, säger han.

Måste se helheten

Det handlar i stort om samordning och det är ett nyckelord i sammanhanget. För Atea såväl som för kunderna. Idag räcker det inte att titta på enskilda områden som klient, kommunikation eller datacenter för att förstå risker och upptäcka hot. Man måste se helheten, påpekar Robert. Det är också kundernas, svenska företags, främsta utmaning.

– Man måste gå från att den ganska reaktiva approach till it-säkerhet som många har till att börja jobba med kontroll, uppföljning av incidenter och att mäta risker. För att klara det måste kundernas organisation och processer förändras.

Atea står givetvis redo att hjälpa till även med den typen av förändringar. Robert påpekar att den resa man nu gör inom it-säkerhet hos leverantören är samma som man tidigare har gjort inom it-infrastruktur. Det sker en utveckling hela tiden.

– Vi har ju konsulter som är certifierade inom ISO27001, som styr hur man skapar ledningssystem för informationssäkerhet, exempelvis.

30 ska bli fler

Inledningsvis blir gruppen alltså på 30 personer. Men den kommer att växa. Dels genom att utöka antalet specialistsäljare inom området, men också genom att lyfta in konsulter som idag jobbar mycket med säkerhet, men som kanske inte ser sig själva – eller idag är sedda av organisationen – som säkerhetskonsulter.

I ett pressmeddelande pekar Atea på den låga kunskapen kring it-säkerhet hos nordiska företag som ett skäl till att skapa den nya gruppen.

En undersökning från det amerikanska säkerhetsföretaget Symantec visar att kunskapen om it-säkerhet är relativt låg i Norden. Endast 25 procent av it-cheferna satsar på regelbundna utbildningar i it-säkerhet och bara cirka 9 procent har rutiner för övervakning av dataförluster. En av fem it-chefer anser att kunskapen om it- och informationssäkerhet är dålig eller befintlig hos företagsledningen.

– Jag vet av erfarenhet att många kunder haft svårt att värdera företagets information. Jag är övertygad om att vi får se en stor förändring. Vi går mot en fullständig digitalisering av affärsmodeller och processer och företagsledningarna måste se till att it-säkerheten inte brister, säger Robert Nilsson.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>