Så ska Ingram Micros total makeover ta dem förbi Tech Data
Hem DISTRIBUTÖRIngram Micro Så ska Ingram Micros total makeover ta dem förbi Tech Data

Så ska Ingram Micros total makeover ta dem förbi Tech Data

Publicerat av: Redaktionen

Ingram Micro bygger om hela sin struktur i Europa. Målet är att höja lönsamheten, leverera högre värde till leverantörer och kunder och kunna ta hand om förvärv på ett bättre sätt. Och inte minst: att ta sig till förstaplatsen bland distributörer. 

Derrick Wood, Ingram Micro Sverige

Derrick Wood kom till Ingram Micro i Sverige för fyra år sedan med målet att gå förbi Tech Data.

Ingram Micro gör om sin europeiska verksamhet från grunden. Målet är att bli störst på distributörens huvudmarknader, bland annat Sverige och Norden. Samtidigt ska lönsamheten upp rejält och förmågan att integrera förvärv stärkas. I allt detta, understryker Ingram Micro Sveriges vd Derrick Wood, ska de leverera mer värde till leverantörer och återförsäljare.

Det låter kanske för bra för att vara sant. Men sant är att den europeiska organisationen görs om från grunden och sant är att 35 personer får sluta på det svenska kontoret. På huvudkontoret i Bryssel blir bara ett fåtal kvar, från att ha varit 89. (Derrick Wood påpekar för säkerhets skull att förändringen relaterar till det europeiska huvudkontoret, inte Ingram Micros marknadsnärvaro i Belgien).

Så, nog med dramatik. Varför görs det här?

– Vi har sett lönsamheten i den europeiska verksamheten sjunka under flera år och nu har den nått en nivå som inte är acceptabel. Den låga lönsamheten har gjort att vi inte kunnat förvärva företag som vi velat, och när vi har gjort det har vi inte kunnat få ut den förväntade effekten, säger Derrick Wood.

Han nämner ett specifikt förvärvsobjekt som har ”legat på bordet” i två år, utan att de kunnat förvärva det. Dels på grund av den låga lönsamheten och dels på grund av problemen med integration som skulle följa.

Samma struktur i alla länder

Enligt vad IT-Kanalen erfar ligger lönsamhetsmålet inte svindlande högt i ett brett perspektiv men skulle innebära en formidabel förbättring jämfört med dagens nivå som i Sverige ligger på ett par tiondels procent enligt den senast tillgängliga årsrapporten.

Den nya organisationen innebär att varje europeiskt Ingram Micro-bolag får en identisk struktur, hr och finans flyttas till en global funktion, i princip all backoffice flyttar till distributörens gemensamma resursenhet i Sofia i Bulgarien, där för närvarande 250 personer arbetar. Den siffran kommer mer än fördubblas i den nya organisationen, uppskattar Derrick Wood.

Somliga funktioner som inte är möjliga att flytta till en paneroupeisk funktion kommer att fokuseras till ett antal så kallade kluster. För Sveriges del innebär det att inköp och marknadsföring till stora delar kommer att skötas från Storbritannien.

– Genom att skapa en gemensam struktur i Europa och centralisera back office-funktioner kommer vi att kunna bli mycket mer aggressiva på marknaden. När vi gör förvärv kan vi bara plugga in dem i vårt backbone på backoffice-sidan, och försäljningen i säljorganisationerna, för att snabbt få ut effekten av förvärvet, säger Derrick Wood.

En annan effekt blir att länder enklare kan lära av varandra, eller rentav kopiera koncept av varandra. Exempelvis ligger Ingram Micros i Sverige långt fram när det gäller datacenter och storage. I den nya organisationen kan andra länder, som inte har etablerat det affärsområdet, enkelt ta efter det svenska exemplet, förklarar Derrick Wood.

– Det blir möjligt eftersom alla länders organisationer har samma struktur.

Ökad kunskapsnivå gynnar leverantörer

Det är förstås bra för Ingram Micro, men också för leverantörer påpekar Derrick Wood. När distributören får den här möjligheten att dela och sprida kunskap i sin egen organisation mellan länderna och centralisera gemensamma funktioner, innebär det att exempelvis deras analysförmåga ökar väsentligt.

Derrick Wood understryker flera gånger att förändringen till stor del drivs av att de ska bli en bättre distributör för tillverkarna och för kunderna, inte bara om att skapa en effektivare organisation för att kapa kostnader.

– Det ger ingen hållbar effekt att bara kapa kostnader. Vi ska växa och därför måste vi tänka om hela vårt sätt att organisera oss och arbeta, säger Derrick Wood.

När Derrick Wood kom till Ingram Micro i Norden för fyra år sedan stängde han ner alla länder utom Sverige. Men i och med den stora förändringen blir det läge att öppna i grannländerna igen, säger han. Men det kommer att ske stegvis och försiktigt.

Vad innebär förändringarna för Ingram Micros organisation i Sverige?

– Vi har förstås varit tvungna att tänka om även när det gäller hur mycket personal vi har i olika positioner. Inom volym krävs det inte lika många som tidigare medan det på andra hålla kanske behövs fler.

– Vår avsikt är att minska antalet positioner med 35 i Sverige, av de totalt 130 som finns här. Ledningen kommer att reduceras med 40 procent.

Anders Wickström tar över

Derrick Wood hoppas att diskussionerna med facket som pågår snart kommer att vara klara, så att de kan börja genomföra den stora ”transformeringen” under april. Han räknar med att det tar i princip resten av 2014 innan det är klart.

Och då är det dags att för ytterligare en uppsägning: hans egen.

– Ja, den här förändringen handlar om att skapa en plattare organisation och det finns inte plats för två tungviktare här. Det blir [nuvarande försäljnings- och marknadschef, reds anm] Anders Wickström som leder den svenska go-to-market-organisationen. Jag flyttar till en annan position, och det kan bli i eller utanför Sverige.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>