Så slipper du ovälkommet besök i sommar

[Sommarläsning] Sommartider är tyvärr även inbrottstider.

Swesec, som är en paraplyorganisation för 270 svenska säkerhetsföretag, har sammanställt en checklista som hjälp för att minska risken för ovälkommet besök. Ett viktigt råd är att inte lämna elektroniska fotspår efter sig – som exempelvis i sociala medier.inbrott

Meddela dina närmaste grannar när du reser bort så att de håller lite extra uppsikt. För dig som bor i hus – be grannen ta in din post, så gör du detsamma när han eller hon reser bort. Kanske kan grannen också använda din soptunna så att den inte står oanvänd och tom. Att grannen parkerar bilen på din plats är också till hjälp, liksom att hänga upp tvätt på din torkställning.

Ett säkert tecken på att du är bortrest är att gräsmattan ser ut som en vildvuxen sommaräng. Hjälp grannen med gräsklippningen, så hjälper han dig när du reser bort.

Kanske kan ni starta grannsamverkan i området? Det är ett enkelt sätt att öka tryggheten där du bor. Dessutom lär du bättre känna människorna i ditt närområde.

Tala inte in på telefonsvararen att du är bortrest. Skriv heller inte i sociala medier som till exempel Facebook att du är borta.

Sätt en timer på några olika lampor som tänds och släcks vid olika tidpunkter. Lampor som lyser mitt på ljusa dagen är en signal till inbrottstjuven. Att låta ett relä tända ytterbelysningen när mörkret faller är en billig investering.

Låt radion styras av timer så att den går på med ojämna mellanrum.

Ha inte skymmande växter nära altandörrar och fönster om du bor i villa eller radhus.

En yxa som ligger kvarglömd utanför huset är ett utmärkt inbrottsverktyg. Se till att förvara trädgårdsredskap och verktyg inomhus.

Lås fast stegen, eller förvara den inomhus. Annars kan den användas för att nå olåsta eller öppna fönster både hos dig och grannen.

Lås dörrarna även när du är hemma. Många inbrott sker snabbt och tyst medan ägaren befinner sig inomhus.

Lägg inte nycklarna synligt i hallen eller i ett nyckelskåp. Det gör det lätt för tjuven att stjäla en extranyckel och komma tillbaka ostört vid ett senare tillfälle. Dessutom underlättar det för en inbrottstjuv att ta sig ut ur ditt hus med stöldgodset.

Tänk på helheten när du säkrar din bostad. Att skaffa ett bra lås till entrédörren är naturligtvis viktigt, men visste du att de flesta inbrott sker via terrassdörren? Fönster, gärna på en undanskymd plats, är också populära ingångar för tjuven. Med ett ordentligt lås på terrassdörren och fönsterlås undviker du sårbara punkter.

Många har en extra hårddisk lokalt som man sparar ned till, men får du inbrott så stjäls  den också. Eller om det börjar brinna så förstörs disken också i regel på grund av röken. Gardera dig genom att koppla ur hårddisken och gömma den på ett helt annat ställe under semestern.

Post Comment