Så undviker du att ransomware lamslår din verksamhet
Hem LeverantörVeeam Så undviker du att ransomware lamslår din verksamhet

Så undviker du att ransomware lamslår din verksamhet

Publicerat av: Redaktionen

Ransomware har drabbat fler företag världen över än någonsin tidigare.

Redan i våras hade antalet angrepp för 2017 passerat det totala antalet för hela förra året – och det finns inget som tyder på att Så undviker du att ransomware lamslår din verksamhet 2utvecklingen kommer stanna av. Det är därför viktig att ha tydliga policys och regelverk, så att viktiga dokument och applikationer inte tas som gisslan. Från mjukvaruföretaget Veeam följer tre råd för att säkra företagets data, så att du är förberedd om ett angrepp skulle ske. Dessutom bjuds på en gratis backuplösning.

  1. Undersök om din infrastruktur är skyddad

Vid ransomwareangrepp har cyberkriminella länge haft fokus på filer och dokument, men vi ser nu mer intelligenta angrepp, som riktar in sig på SaaS-applikationer. Bland annat kan angriparna försöka ge sig på att knäcka svaga lösenord. Eller komma över lösenord som används för flera tjänster, och lösenordet har läckt ut och är tillgängligt i nätets mörka hörn. På det viset kan de få tillgång till hela plattformen, och rensa den eller kryptera innehållet.

Här är det viktigt att man har kontroll över sina verktyg, strategier och planer, som kan minimera kostnaderna och konsekvenserna av ett eventuellt angrepp. Oavsett om man förlitar sig på SaaS eller inte, så bör verksamheten se till att testa säkerheten i sin IT-infrastruktur med jämna mellanrum.

  1. Se till att medarbetarna känner till riskerna

De flesta IT-säkerhetsexperter är eniga, medarbetarna är det största problemet när det kommer till IT-säkerhet. Men om företagen faktiskt investerar i att utbilda medarbetarna, så ökar sannolikheten för att de ska se varningssignalerna och riskerna, och upptäcka skadlig kod och ransomware. På detta sätt går det att minska riskerna betydligt.

Företagen bör ta ansvar och se till att upplysa användarna om sina system. Användarna måste lära sig att se vad som är nätfiske, och vad de skall göra om de upptäcker något som de misstänker är skadlig kod, och de bör informeras om de senaste trenderna. Mer kunskap innebär en lägre hotnivå.

  1. Ha kontroll över din backup

Om ett angrepp sker, och det lyckas, så är en ordentlig backuplösning sista utvägen för att säkra att ett företag får sin data tillbaka. Att betala angriparna är inte en garanti för att du får din data tillbaka, och göder dessutom industrin.

Veeam har tagit fram en kostnadsfri backup-lösning, som kan användas både av företag och privatanvändare. Allt som krävs är att det finns en plats för att lagra datan. Det kan vara exempelvis en extern USB-hårddisk, en NAS eller en plats i molnet. Med lösningen kan du sova gott om natten, väl medveten om att du har verksamhetens grundläggande behov av backup tillgodosedda, utifall verksamheten skulle drabbas av avbrott eller angrepp.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>