Så undviker du fallgroparna i licensiering
Hem DISTRIBUTÖRALSO Så undviker du fallgroparna i licensiering

Så undviker du fallgroparna i licensiering

Publicerat av: Redaktionen

KANALRÖST – ALSO Licensiering är månne inte det hetaste man kan tänka sig. Men det är centralt för en god kundrelation och god lönsamhet – för såväl dig som kunden. ALSO lyfter ämnet och visar hur du kan ta dig fram till rätt modell.

Så undviker du fallgroparna i licensiering

Anna Zetterling, licensspecialist på ALSO.

SPLA, Windows Server, Cloud OS, Office 365, Adobe Creative Cloud… Begreppen är många men det är få som verkligen ser bakom dem. ALSO Software-avdelning hjälper återförsäljare dagligen att hitta rätt lösning till sin kund och bena ut vad som ligger bakom begreppen.

Som en One-Stop-Shop-distributör, och den enda distributören som har ett svenskt avtal med Microsoft för att sälja SPLA (Service Provider License Agreement) som är Microsofts licensmodell för hostinglösningar, syr ALSO ihop den bästa lösningen för återförsäljares kunder. Det ger en unik och oberoende kompetens för att hjälpa återförsäljare.

Ja till hybridlösningar

Hybridlösningar ser Anna Zetterling, licensspecialist på ALSO, som en framtid.

– Dagligen förklarar jag de fallgropar som man ska passa sig för och föreslår broar för att lösa komplexa miljöer. Det är vår styrka; vi erbjuder rätt licensiering för din kund, då vi är experter på flera licensieringsmöjligheter.

– Många vill exempelvis erbjuda Office som en tjänst till sina kunder men vill kanske inte gå in i Office 365. Jag ger tips på alternativ och vad det kommer att innefatta. I vissa fall är Office 365 överlägset och då kan vi leverera det snabbt och smidigt.

Vi får även frågor kring SQL-licensiering. Många tror att bara för att man inte arbetar direkt mot SQL så behövs ingen åtkomstlicens. Man köper endast en CAL-licens som ska vara en brygga mellan affärssystemet och databasen, istället för att korrekt licensiera miljön.

Fallgroparna är många och det är inte lätt att veta hur man ska undvika dem. Det är ofta flera parter involverade med olika synpunkter. För att du ska kunna känna dig säker så tar vi gärna fram källorna. Vi har månatligen flera utbildningar, både via webb och på plats hos ALSO.

Azure öppnar för nya möjligheter

Det ser inte ut att bli lättare i framtiden. När vi börjar sälja Azure i höst så följer det inte de traditionella sätten att köpa licenser. Skrämmande men spännande tycker många. Andra affärsmöjligheter kommer öppnas upp. Vi kommer att se många spännande tjänster i framtiden både från oss men framförallt från våra återförsäljare till deras kunder.

It har aldrig varit enkelt och att kombinera det med licensiering är definitivt en utmaning, Det kommer även framöver vara komplext men möjligheterna kommer också att vara fler. Många har redan nu signat upp sig på höstens genomgångar för att kunna ligga steget före.

Att ligga steget före betyder även att man blivit certifierad partner hos Adobe vilket innebär att man får sälja deras molnlösning ”Creative Cloud”, via avtalsformen VIP (Value Incentive Program), vilket numera är det enda sättet att sälja Creative Suite-produkterna. Vi har haft och kommer att anordna fler certifieringstillfällen på plats hos oss.

– ALSO förändras kontinuerligt och vi anpassar oss till marknaden, säger Anouar Ben Jemia, affärsområdeschef för mjukvara på ALSO.

Från boxmover till rådgivare

– Vi har gått från att vara en logistikpartner som skeppar box, till att bli rådgivare för vilken lösning inom licens och hårdvara som passar bäst. Tittar vi på vår roll inom ett år så kommer den vara mer riktad åt att distribuera tjänster (HaaS, SaaS, IaaS osv…). bl.a. våra kunders tjänster.

– Har vi t ex en partner som har en unik tjänst så kan vi skala den till flera kunder genom att distribuera den via andra återförsäljare. Självklart bibehåller vi det vi är bra på! Vi skeppar fortfarande box men innehållet ändras till att bli en ”elektronisk box”, eller en ESD-licens som endast betalas och aktiveras när slutkund köper den.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>