Sverige är på många sätt långt framme när det gäller att anamma och utveckla ny teknik.
Ett land där Spotify och Klarna har kunnat växa fram kännetecknar ett land med en hög digital mognad. Och idag ser vi Stockholm som en av de hetaste startup-städerna i världen med till exempel Tink som står inför en europeisk expansion i fintechsektorn och Automile som redan expanderat till USA och snabbt växer i logistik- och transportsektorn. Framgångssagorna är många.
Men Sverige står också inför utmaningar i digitaliseringsprocessen, där till exempel svensk offentlig sektor är i riskzonen och ett område där vi redan ser att vi tappar mark jämfört med andra länder.
Om vi inte lyckas genomföra en säker digitalisering av offentlig sektor riskerar vi att förflytta oss från ett föregångsland inom digitalisering till att hamna på efterkälken. Men det riskerar inte bara att skada Sveriges konkurrenskraft internationellt, det riskerar även att avsevärt öka kostnaden för vår välfärd.
Om vi inte ändrar arbetssätt samtidigt som befolkningsutvecklingen fortsätter som förväntat kommer vi enligt SKL:s egna beräkningar behöva höja marginalskatten för kommuner och landsting med upp till 13 procentenheter fram till 2035.
En sådan ökning jämfört med dagens genomsnittsbeskattning på 30 procent skulle innebära skattenivåer på upp mot 43 procent – något nog väldigt få av oss tycker är en bra idé. Ska vi inte höja skatten har vi två alternativ: Sänka ambitionsnivån för samhällets tjänster eller hitta nya effektivare sätt att arbeta på, där digitaliseringen är en nyckel.
Svensk offentlig sektor är generellt högst medveten om problematiken och redan idag sjösätts flera goda digitaliseringsinitiativ runt om i landet. Och viljan finns att göra mycket mer, något vi märker tydligt bland våra kunder där det finns ett stort intresse för säker digitalisering. Både inom privat och offentlig sektor. Intresset är så stort att vi på Cisco behöver nyrekrytera för att möta behovet. Just nu söker vi rätt personer till ett stort antal spännande tjänster bara i Sverige, allt från DevOps Engineer och Consulting Systems Architect till Enterprise Networking Product Sales Specialist.
Det är otroligt glädjande att vi behöver nyrekrytera tack vare intresset kring säker digitalisering, men det finns också utmaningar med det.
Att det finns en växande talangbrist i vår bransch är ingen nyhet och något vi inom IT-branschen lyft och påtalat i flera år. Det är till exempel en av anledningarna till att vi jobbar med Cisco Networking Academy, ett gymnasieprogram där 90 klasser på 30 olika skolor i Sverige utbildas inom digitalisering, nätverksteknik och it-säkerhet. Cisco Networking Academy firar 20 år i år och hittills har vi varit med och utbildat svenska studenter i nästan en halv miljon timmar på temat IT och digitalisering.
Vi ser att arbetet med Cisco Networking Academy blir allt viktigare för svensk kompetensförsörjning och vår ambition är att öka antalet utbildningstimmar ordentligt framöver. I IT & Telekomföretagens rapport ”IT-kompetensbristen – en rapport om den svenska digitala sektorns behov av spetskompetens” befaras ett underskott på upp till 70 000 personer med IT- eller digitalt relaterad kompetens till år 2022. En hisnande siffra som tydligt visar att vi alla måste fortsätta bidra till kompetensförsörjningen så att Sverige kan fortsätta den resa vi alla är med på för att bli bättre på att utnyttja digitaliseringens möjligheter.
För faktum kvarstår – Säker digitalisering av offentlig sektor kan bidra till att lösa många viktiga samhällsproblem. Vikten av det arbetet kan därför inte nog understrykas. Så låt oss gemensamt fortsätta lyfta och jobba med frågan om kompetensförsörjning i Sverige och hur vi adresserar den på bästa sätt för att säkerställa att vi inte tappar fart i vår digitalisering.
Vill du, eller någon du känner, arbeta med att säkert digitalisera svenska företag och offentlig sektor tycker jag att du ska kontakta oss på Cisco, vi är alltid intresserade av att träffa drivna och kompetenta talanger.
Per Samuelsson, Managing Director Cisco Sverige