Hem NyheterUndersökningar Säkerhetsrisker och rutiner vid arbete på distans

Säkerhetsrisker och rutiner vid arbete på distans

Publicerat av: Redaktionen

Under pandemin har många arbetsgivare och arbetstagare fått uppleva vilka säkerhetsrisker arbete på distans kan innebära för både företaget och privatpersonen.

Arbete på distans har, sedan pandemins utbrott, blivit en del av vardagen och ett sätt för företag att hålla sin verksamhet igång. Men att erbjuda säkra arbetsplatser och skydda känslig företagsdata när kanske hundratals olika privata nätverk används under en genomsnittlig arbetsdag, är en utmaning.

Trots att arbete på distans knappast är ett nytt påfund, har den snabba omställningen i början av pandemin samt det ökade digitala informationsutbytet från hemnätverk, gjort att få företag hängt med när det kommer till nya cyberhot och sätt att skydda sig. Brandväggar i företagets nätverk skyddar inte när kommunikationen sker utanför kontoret, utan det är av högsta vikt att varje anställd har ett eget skydd på alla de enheter där företagsdata sänds genom, som en pålitlig och professionell VPN-tjänst.

Utbilda de anställda i säkerhetsrutiner på distans

En VPN fungerar som en säker korridor mellan före

Säkerhetsrisker och rutiner vid arbete på distans 2

Distansarbete

tagets nätverk och den anställdas enhet, som tack vare det virtuella privata nätverket på ett säkert sätt kan ansluta till företagets server eller ladda ner filer från molnet medan datan förblir krypterad. På så vis skyddar man känsliga uppgifter mot snokande ögon och cyberkriminella.

Det är viktigare än någonsin att utbilda sina anställda i säkra rutiner gällande kommunikationen, i synnerhet vid arbete på distans, när privata enheter används. Attacker mot företag och organisationer har ökat dramatiskt sen pandemins utbrott, då cyberkriminella vet att krissituationer skapar förvirring och oförsiktighet när det kommer till att öppna mejl från okända avsändare samt att klicka på bilagor i mejl. Dessa så kallade phising-kampanjer skapas för att se ut att innehålla viktig information från myndigheter eller företag.

Skadlig programvara sprids via falska mejl

CERT-SE och myndigheten för säkerhet och beredskap varnade redan i maj för den ökande trenden av skadliga mejl, som utformats för att till exempel se ut att komma från polis eller WHO, med information om smittoläget i närområdet eller till och med på det egna företaget. Det rådande läget och ovissheten gör att fler tenderar att riskera att öppna mejl som man annars varit mer tveksam till.

Men attacker mot företag och dess anställda är inget nytt, redan i en rapport från det brittiska departementet för digital kultur, media och sport som publicerades 2018 visar man på att hela 43 % av alla företag som ingick i undersökningen vid något tillfälle drabbats av cyberattacker under de föregående 12 månaderna.

Rutiner som att inte sända bilagor via mejl utan använda molnet för överföring av data, att be sina anställda och kollegor att noga kontrollera avsändarens address innan man öppnar mejl, att endast föra kommunikation genom säkra kanaler, att arbeta från enheter med installerad VPN, samt att stärka sina lösenord med lösenordshanterare är alla sätt att skapa en säkrare arbetsplats på distans.

Förberedelser för cyberattacker

Trots att man vet om att cyberattacker är ett vanligt och ökande fenomen som drabbar många svenska företag, samt att kostnaden för allvarliga driftstopp kan bli mycket kostsamma, är det få företag som har utvecklat en beredskapsplan för driftstopp orsakade av cyberattacker. Att se till att ha backup av data samt säkra sätt att kommunicera med sina anställda vid händelse av cyberattack, kan spara stora summor och göra så att arbetet kan återupptas snabbare, eller aldrig ens fullt avstanna.

Med minimala investeringar och ökad medvetenhet kan man skapa säkrare arbetsplatser, både på kontoret och vid fortsatt arbete på distans.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>