Säkerhetsrisker online- Kryptovalutor och sårbar teknik

Att man ska tänka på vad man lägger upp på nätet, samt vilka webbsidor och länkar man klickar eller handlar på är nog ord som de flesta har hört både en och två gånger.

Säkerhetsrisker online- Kryptovalutor och sårbar teknik 1Samtidigt är det i dagens ständigt uppkopplade samhälle lätt att glömma bort att man ska vara extra försiktig med, exempelvis, sin smarttelefon eller på sociala medier.

För att alla ska få en så säker start på året som möjligt, kommer här ett antal tips och goda råd på vad man ska tänka på när man surfar på nätet, samt vilka de största hoten för IT under 2018 tros vara.

Kryptovaluta i riskzonen

Det kommer troligtvis alltid att finnas hackare. Det tog inte långt tid från dess att internet tog sina första steg som det började att dyka upp personer som inte kunde låta bli att göra intrång. I takt med att kryptovalutor som Bitcoin och Ethereum har blivit populära och ökat i användning är det nu dessa som är deras nya mål.

Den större av de två valutorna, nämligen Bitcoin, har fått mycket uppmärksamhet de senaste månaderna. Både på grund av att priset steg i slutet av november, för att sedan rasa igen, men också för att det har blivit en valuta som allt fler företag börjar acceptera. De stora betalningsleverantörer av e-plånböcker och debt-/kreditkort som gambling.com har listat har alltså fått sällskap av de innovativa krypto-valutorna på allt från spelsajter till e-butiker och resebolag. Men i takt med att kryptovalutorna blir mer accepterade, ökar hotet från hackare som vill komma åt valutan.

Sårbar teknik

En annan faktor som vi måste bli noggrannare med, är att se över vår teknik. Det räcker inte med att ha ett anti-virusprogram installerat i datorn. Man måste tänka mer på att t.ex. aldrig lämna mobil eller dator oövervakad. Detta gäller främst våra mobiltelefoner, som innehåller mer information om användaren än man kan tro. Man har också hittat flera säkerhetsrisker med ”the internet of things”, som t.ex. medicinska enheter, drönare och kameror. (“Malware Infection” (CC BY 2.0) tagen av Visual Content.)

Ytterligare en sak som många experter tror att vi kommer att se mer utav under året är att it-brott kommer att börja erbjudas som en tjänst. Det innebär att privatpersoner och företag kan betala för att utsätta ett annat företag för t.ex. ett virus och detta är något som polisen kommer att arbeta mer för att motverka.

Tänk alltid på att:

För att alla ska vara säkra på internet, vare sig det är företag eller privatpersoner, så finns det några saker som alltid är bra att tänka på.

Svenska Säpo gått ut och, återigen, påmint om att man ska:

  • Skydda sina lösenord och ha kombinationer som är svåra att lista ut.
  • Inte vara för öppen och dela med sig av var man befinner sig.
  • Man ska vara kritisk till att ladda hem program eller applikationer från okända tillverkare och butiker. Mobilanvändare rekommenderas enbart ta hem program och appar från butikerna Google Store eller App store.