Samåkningstjänsten Uber Pop blev nedlagd – nu vill Wayway få fler att dela på taxinotan när de reser i tjänsten

Den omstridda tjänsten Uber Pop, som lades ner i maj, hade inte de mer traditionella taxibolagen på sin sida. Snart lanseras dock en samåkningsapp som redan från början har en del av branschen med sig.

Taxibolagens resenärer, vars användare ansluter sig genom sina arbetsgivare, erbjuder taxiresor genom omkring 150 taxibolag, däribland Taxi Stockholm. Anställda på företag får möjligheten att dela på sina resor och på så vis sänka kostnaden.app-1013616_960_720

”Taxibolagen får ett mer attraktivt erbjudande mot sina kunder. Fler kommer att dela resa till och från flygplatser, istället för att ta varsin bil. Om man är med kommer man att kunna erbjuda taxi billigare än sina konkurrenter”‚ säger Joakim Lundborg, en av Wayways grundare.

Appen, som enligt honom har kostat ”några miljoner” kronor att utveckla, lanseras de närmsta veckorna. Användare som exempelvis står på Arlanda och vill boka en taxi får se vilka fler i närheten som letar efter resor till liknande destinationer.

Om tre kunder åker tillsammans delas taxinotan på tre medan 30 kronor tillkommer som en avgift till Wayway. Kundernas arbetsgivare får sedan separata fakturor för resan.

Varför ska två kolleger, som antagligen vill ta sig fort till ett möte och kanske prata jobb på vägen dit, dela på notan med någon som ska någon annanstans?

”Man kan välja själv om man vill dela eller inte. Jag var nyligen på konferens och skulle till Ängelholms flygplats från Helsingborg. Vi var tio personer från samma mässa. Alla satt i varsin bil. Det är till och från flygplatser, mässor, järnvägsstationer, events, konferenser och stormöten inom bolagen som det troligtvis kommer att ge mest effekt”, säger Joakim Lundborg.

Wayway väntar sig att lansera en samåkningsapp för konsumenter under hösten. Bolaget som står bakom tjänsten, Break A New Ground, har hittills tagit in 15 miljoner kronor i finansiering.

Förutom taxitjänsten Wayway har man lanserat Farewell, ett logistikverktyg som är tänkt att effektivisera transportföretagens användning av lastutrymmen.

Av, di

Post Comment