Hem Nyheter SAS Institute vill satsa på att utbilda nästa generation inom AI

SAS Institute vill satsa på att utbilda nästa generation inom AI

Publicerat av: Redaktionen

SAS Global Forum i Dallas lockar många deltagare även från Sverige.

SAS Institute vill satsa på att utbilda nästa generation inom AI 4SAS Institute håller just nu en stor konferens i Dallas i USA – SAS Global Forum – med fokus på dataanalys och IT-Kanalen är med.

Konferensen inleddes av SAS Institutes VD Jim Goodnight. Han vill bland annat att man satsar på nästa generation och att de tidigt lär sig om teknik och programmering. Digital analys hjälper oss att förändra världen till det bättre, sa han vidare och anslog tonen för konferensen där digital analys står i fokus.

SAS lanserade på eventet mjukvaror avsedda för utbildning av främst unga. Tanken är att man ska bygga fundamentet för morgondagens talanger inom utveckling och tänker då allra främst på dataanalys. SAS Viya for Learners exempelvis är avsett att användas av högskolor och universitet. Det rör sig om gratis AI-mjukvara.

Cortex är ett nytt simuleringsspel som gör så att inlärningen går lättare eftersom studenten deltar i ett spel.

Det kommer också nya certifieringar och program där pojkar och flickor lär sig att koda.

Man uppmanas kliva på AI-tåget redan nu

SAS Institute vill satsa på att utbilda nästa generation inom AI 5

SAS Institutes EVP, COO and CTO Oliver Schabenberger

SAS Institutes EVP, COO and CTO Oliver Schabenberger talade även han i inledningen av eventet. Han vill uppmana företag att redan idag starta nya projekt för digital utveckling och att se till att också lära sig använda den data man redan har. Med hjälp av experter och väl sammansatta team menar han att företag kommer att göra stora framsteg inom sina specifika områden.

Nordbor på konferensen

IT-Kanalen har träffat två nordiska besökare. De kommer från Knowit i Stockholm och Oslo.

Malin Svenningsson berättar att hon är konsult på Knowit i Stockholm och har jobbat där i lite drygt tre år. En anledning till att hon är med i Dallas är att hon är med och presenterar resultatet av en en tävling som hennes kontor vunnit tillsammans med Knowits Oslo-kontor, ett hackathon.

Malin berättar att Knowit gör allt inom data och analys. Dataprepp innebär exempelvis att man “tvättar” data och strukturerar den.

Knowit har ett kontinuerligt samarbete med SAS Institute. Man hittar gemensamma affärer och arbetar överhuvudtaget tillsammans.

Just nu jobbar Malin mycket med det som heter Intelligent Automation. Alltså hur man kan automatisera processer med hjälp av exempelvis mjukvarurobotar och chatbotar.

Många kunder i Sverige finns inom bank, försäkring och telekom. Andra kunder är exempelvis kommuner som även de vill digitalisera. Många vill dessutom snabbt utveckla många digitala funktioner.

Många satsar på Analytics

SAS Institute vill satsa på att utbilda nästa generation inom AI 6

Lars Kvinge och Malin Svenningsson, från Knowit

Lars Kvinge jobbar som data scientist på Knowit i Oslo. Något som skiljer Knowit i Sverige och Norge åt,

säger han, är att i Sverige jobbar man med SAS kunder (alltså kunder som använder program från SAS Institute) medan man i Oslo har även andra leverantörers programvaror.

När det gäller analytics och hur man ser på det är det samstämmigt mellan Norge och Sverige, säger Lars. Det är många länder som provar analytics just nu. Det har blivit populärt i de nordiska länderna samtidigt och även i resten av Europa.

Många av de projekt som Knowit jobbar med i Norge görs åt kommuner och statliga verk. Bland övriga branscher finns transport och energi – men som i Sverige även bank och finans. I Norge är det statliga verk som kanske just nu satsar allra mest på att digitalisera.

Tolkningen av analysen ofta svår

SAS Institute vill satsa på att utbilda nästa generation inom AI 7En utmaning, säger Malin, är att förklara för slutkunden att det behövs ganska mycket för att kunna göra korrekta analyser. Det är lätt att ta fel när man ser en visualisering av data. Man kanske tror man förstår men egentligen behövs mer input. Dessutom går det att vrida och vända på data och få det att se ut på ett annat sätt än det egentligen gör.

Samtidigt är det klart att analys av data är viktigt, säger hon.

Maskininlärning kräver ordning

Lars ägnar sig en del åt maskininlärning. Han lägger mycket tid åt att ordna datan, säger han. Det tar ofta tid och därför dröjer det också innan man kan nå fram till ett konkret resultat. Hur lång tid det tar beror på hur stort ett projekt är och hur mycket data som ska ingå. (Det heter inte stordata utan anledning.) Ett projekt kan ta allt från två veckor till fyra år, avslutar Lars.

Konferensen i Dallas pågår 29 april till 1 maj. SAS Global Forum i Dallas bjuder på nice voice and nice event.

 

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>