Se upp för hackade helger

Vi har tidigare fått se den amerikanska shoppingpushen “Black Friday” verkligen brisera här i Sverige.

Nu är julhandeln över och mellandagsreor är i full gång. Men det är inte bara konsumenter som laddar upp inför köpsäsongen. Cyberbrottslingar ser också detta som en högsäsong. Och konsumenter är inte alltid medvetna om de risker som är förknippade med näthandel.Se upp för hackade helger 1

Tyvärr, har cyberbrottslingar full koll på konsumtionsmönster i samband med dessa stora shoppingtider. I juletid är det vanligt att falska webbplatser, annonser och appar lanseras, som erbjuder rabatter till intet ont anande konsumenter. Konsumenterna är ofta inte medvetna om att även om appen, annonsen eller webbadressen ser riktiga ut, kan de ha utformats för en mängd olika skadliga syften, som att stjäla kreditkortsinformation till att infektera besökaren med Ransomware. Experter uppskattar att 1 % av alla annonser på internet kan kategoriseras som skadliga.

Omedvetet laddas skadlig kod ned till företagsnätverk 971 gånger varje timme av anställda, enligt Check Point senaste Security Report. Detta är nio gånger fler nedladdningar av skadlig kod än för 12 månader sedan. Med andra ord, på kortare tid än det tog dig att läsa denna mening, slog ytterligare en variant av skadlig kod till mot ditt nätverk.

För att skydda sig från dagens säkerhetshot, är det viktigt att företag tar ett helhetsgrepp. Varje bärbar dator, surfplatta eller mobiltelefon måste förses med flera lager av effektivt skydd.

Bland de proaktiva åtgärderna som verksamheter kan vidta för att skydda sig är:

 • Se till att varje endpoint skyddas med flera lager av skydd. Det kan handla om:
  • en avancerad förebyggande lösning
  • ett uppdaterat antivirusprogram
  • en hotförebyggande lösning med utökat webbskydd för att skydda mot skadliga webbplatser och hämtat innehåll, liksom attacker med social engineering
  • En Ad Blocker-lösning
 • Se till att operativsystem, webbläsare och huvudplug-ins uppdateras kontinuerligt.
  Kontinuerligt utbilda anställda om vad som gäller kring it-säkerhet, liksom verksamhetens säkerhetspolicy.

Hackare kommer att fortsätta att leva på sårbarheter och mänskliga fel för att komma över information. Genom att anta ett övergripande och proaktivt förhållningssätt kan företag ligga steget före cyberbrottslingarna och få chans att koppla av under stora helger och ledighet.