SEC Sweden: ”Vi ska bli den viktigaste partnern”

Det har fötts en distributör i sommar. Den heter SEC Sweden och är alltså danska SEC:s inträde på den svenska marknaden.

De har precis flyttat in i nya lokaler intill Computerlinks gamla i Solna. De är fem personer starka och kommer under nästa vecka att växa med ytterligare två.

Mannen som ska etablera distributören här heter Michael Enlund och är välkänd som grundare av den distributör som sedermera blev Computerlinks, som i sin tur köptes upp av Arrow ECS i början av året.

Michael Enlund
Michael Enlund.

Michael, varför har du tagit det här uppdraget?

– Efter 12 år och som medgrundare av Computerlinks kan man tycka att det är dags att lämna distributionsledet. När jag lämnade Arrow efter förvärvet av Computerlinks var jag ganska övertygad att det var mitt sista ”snarlika” uppdrag.

– Men ganska snart började det klia i fingrarna, nästan som en drog och det blev än mer tydligt när så många partners och tillverkare uppmuntrade till att starta något nytt efter det vakum som blev när Computerlinks försvann.

– Att dessutom få så fria händer att bygga efter min egna tro på framgångsrecept så blev det svårt att tacka nej.

Vilka utmaningar ser du för SEC i Sverige nu och under hösten?

– Rektrytering är den största utmaningen. Vi avser ge samtliga våra leverantörer i produktportföljen en helt dedikerad sälj, presale och back office-resurs. Att hitta de bästa tar tid men vi kommer inte forcera den processen.

Vad har du eller ni för mål för SEC Sverige?

– Vi räknar med att om 12 månader omsätta runt 150-200 MSEK i Sverige. Detta inom våra första två uppstartade affärsområden ”Nät/Säk” och ”Communications (videokonferens)”. Under 2015 adderar vi ännu ett affärsområde ”Storage/lagring” som genererar en högre omsättning. Om tre år är planen att nå vårt mål med en omsättning runt 800 MSEK och sund lönsamhet snarlik den vi levererade på Computerlinks.

– Varje affärsområde ”Nät/Säk”, ”Communications” samt ”Storage/lagringslösningar” kommer endast ha 2-3 icke konkurrerande leverantörer i sin produktportfölj.

Distributörsaffären generellt är ju rätt knepig för många, minst sagt. Vad talar för att ni kommer att lyckas med sverigeetableringen?

– Fokus! Att verkligen inte frestas att signa på alla leverantörsavtal som vore möjliga. Gör vi det så särskiljer vi oss inte ett dugg och blir ‘en i mängden’.

– Istället måste vi hålla extremt högt fokus, kompetens och snabbt bli den största och mest viktiga distributionspartnern både för våra leverantörer och partners. Då kommer vi lyckas.

Vad får partner hos er som de inte kan få hos exempelvis Arrow och Infinigate?

– Återigen högt fokus! Vi är små, snabbfotade och flexibla. Det är lika viktigt för oss som för vår partner att vinna varje enskild affär. Kunskapen vi besitter kommer partnern verkligen kunna nyttja som en förlängd arm till sin egna organisation.

Vad kommer ni att göra först?

– Just nu befinner vi oss i en uppstartsfas och allt händer på en gång och det är fantastiskt kul!

– Vi flyttar in i vårt totalrenoverade och skräddarsydda kontor på Huvudsta Gård, vi trimmar in våra interna system så att allt är tip top när vi drar igång om ett par veckor.

– Teamet börjar ta mer och mer form och bland det första som sker när vi startar är att träffa så många som möjligt av alla de potentiella partners vi identifierat. Det finns en palett av säljfrämjande utbildningar, aktiviteter och events som vi vill erbjuda dem som har rätt profil för våra lösningar.

– Målet är inte att ha alla partners, men vi ska ha rätt partners med bra geografisk täckning.

 

Post Comment