Sifo/Red Hat: Fler unga kvinnor än män vill lära sig att koda
Hem Kvinnor på Kanalen Sifo/Red Hat: Fler unga kvinnor än män vill lära sig att koda

Sifo/Red Hat: Fler unga kvinnor än män vill lära sig att koda

Publicerat av: Redaktionen

[KVINNOR PÅ KANALEN] 6% av alla svenskar tog sig tiden att börja lära sig koda sedan pandemin startade i mars 2020.

Sifo/Red Hat: Fler unga kvinnor än män vill lära sig att koda

Det visar en ny Sifo-undersökning med 3000 respondenter från Red Hat.

Undersökningen visar sensationellt att fler kvinnor mellan 18-25 vill lära sig koda än män i samma ålder. Dessutom är unga kvinnor (18-25) överrepresenterade i vilja att starta egna företag – nästan dubbelt så många jämfört med män i samma ålder.

  • 6% av respondenterna har börjat lära sig koda sedan mars.
  • Nästan dubbelt så många kvinnor som män mellan 18-25 vill starta företag med hjälp av färdigheter som de skaffat sig under pandemin. (9% kontra 5%)
  • Att laga mat (16%) och att börja träna (15%) var de mest populära nya aktiviteterna
  • Vart fjärde person mellan 56-65 hade velat lära sig att koda i någon form
  • Man vill helst lära sig koda om man jobbar inom offentlig sektor (14%) sjukvård (12%) eller skola (11%)

Hälften av respondenterna vet inte vart de ska börja

Svensk IT/tech kommer enligt IT&Telekombolagen sakna över 70.000 medarbetare till 2024, samtidigt visar Red Hats undersökning att det finns ett stort antal människor som på egen hand försökt lära sig koda. Utav dessa så saknar 10 procent anställning idag och ungefär 36 procent saknar tidigare högskoleutbildning. Däremot är det många som vill lära sig men som inte börjar. Den enskilt största anledningen till detta (47%) är att inte veta i vilken ände man skulle börja.

Inga tror heller mer på kodingens vikt i framtiden än ungdomarna – ändå är människor mellan 18-25 minst positiva till att koda i skolan. Nästan hälften så många under 25 vill se kodning som ett obligatoriskt ämne i gymnasiet, jämfört med resterande åldersgrupper.

Tre gånger viktigare med en kodande vän för unga kvinnor

I jämförelse med Europa så skiljer sig Sverige på vissa punkter. Något som sticker ut är att i Sverige motiverade 73 procent att de lärt sig en ny egenskap med att det var en hobby eller en fritidssyssla. I Europa sjunker motsvarande siffra till under 50. I övriga europa var motivationen i högre grad att behålla sitt jobb och att utveckla kompetens för framtiden.

Det finns dessutom markant olika motivationer för människor att börja koda. För unga kvinnor (18-25) är det nästan tre gånger viktigare att ha en kompis eller partner som kodar för att börja koda själv, jämfört med män i samma ålder. Upp i åldern (25-36) är det däremot ett statligt ekonomiskt stöd som lockar jämfört med andra åldersgrupper.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information>>