Självdeklaration från IT-producenterna inger falsk trygghet
Hem NyheterHälsa Självdeklaration från IT-producenterna inger falsk trygghet

Självdeklaration från IT-producenterna inger falsk trygghet

Publicerat av: Redaktionen

tcoKemikalieinspektionen har testat elektronikprodukter och de visar sig fortfarande innehålla farliga ämnen som är förbjudna i EU. Trots lagstiftning importeras fortfarande elektronik som innehåller bly och förhöjda halter av ämnen som orsakar skada på både miljö och hälsa.

-Det här är en varningsklocka för de inköpare som litar på självdeklarationer. Vi behöver ta krafttag för mer giftfria produkter och då behövs en oberoende granskning, säger Sören Enholm, VD på TCO Development.

TCO Certified är en hållbarhetscertifiering för IT-produkter har sedan 1990-talet bidragit till att fasa ut tungmetaller och farliga ämnen ur IT-produkter på frivillig väg. Krav som de i TCO Certified går utöver lagstiftningen och täcker giftiga ämnen som inte ännu reglerats. En tredjepartscertifiering som TCO Certified granskar även att kraven uppfylls.

– Att billig elektronik inte ens klarar lagkraven är mycket oroväckande. Fler inköpare och användare måste börja ställa krav och säkerställa att dessa verkligen uppfylls, säger Niclas Rydell, chef för TCO Certified på TCO Development.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>