Skarp varning för kinesiskt spionage på Radar Summit

Kinesiska stölder av immateriell egendom är it-branschens stora hot och något som inte minst kommer att drabba företag som Ericsson. Det var ett av de viktigaste budskap som förmedlades under veckans Radar Summit i Stockholm.

Skarp varning för kinesiskt spionage på Radar Summit 1
Mark Anderson, en av grundarna av INVNT/IP

Huvudtalare under konferensen var amerikanske Mark Anderson, en av grundarna till sammanslutningen INVNT/IP (Inventing Nations vs. Nation-Sponsored Theft of IP).

– Företag som Ericsson har inte mycket att sätta emot i ett läge där kinesiska bolag, inte minst Huawei, bedriver sin verksamhet med hela den kinesiska statsapparaten i ryggen, säger Mark Anderson.

Mark Andersons förfäder utvandrade en gång i tiden från den svenska västkusten och han uppger sig ha god kontakt både med svenska släktingar och svenska företag.

– Om inte Ericsson ändrar inriktning riskerar man att gå samma öde till mötes som Kanadas forna stolthet Nortel. Kanada hade nog aldrig föreställt sig att man skulle förlora Nortel och nu är det dags för den svenska staten att ge kraftfullt stöd till Ericsson.

Det största hotet som Mark Anderson ser är att kinesiska myndigheter och företag bedriver storskalig spionage och regelrätta stölder av immateriell egendom.

Under sitt anförande på Radar Summit viftar han med ett exemplar av skriften Theft Nation där hans organisation lyft fram problematiken med det man kallar för statsstödda informationsstölder.

– Nationen Sverige måste inse att det är en mycket allvarlig situation som inte bara drabbade Nortel utan även Motorola, Nokia Networks och Cisco som alla är eller var konkurrenter till Ericsson. Det som Kina håller på med är inte en rättvis kamp.

– Huawei är inte Sveriges vän utan dess fiende. Det går inte att säga det på annat sätt, säger Mark Anderson.

Även från konferensarrangören Radar är tongångarna bistra i redovisningen av analysföretagets senaste rapport som rör synen på IT-marknaden 2018. Här talas det om den disruptiva förändring som hela IT-ekosystemet just nu står på randen till. Huvudbudskapet är att den kommer att innebära strukturella marknadsförändringar och utslagningar av många IT-leverantörer.

I den senaste rapporten varnar Radars experter för att minst en tredjedel av de lokala och regionala IT-leverantörerna riskerar att duka under i svallvågorna av de förändringar som väntar branschen.

Orsaken är IT-branschens industrialisering med ökad standardisering och massproduktion via storskaliga IT-fabriker. Störst påverkan har de internationella molnbjässarna, som Google Cloud, Amazon Web Services, IBM Cloud och Microsoft Azure. Inom de närmsta tre åren kommer svenska IT-inköpare att tiodubbla investeringarna i publika molntjänster, från 2,9 procent till mellan 27 och 32 procent av de totala IT-kostnaderna. När industrialiseringen av IT har nått sin fulla potential kommer publika molntjänster att utgöra knappt hälften av IT-investeringarna.

Enligt Radars analyser har digitalisering lett till att IT nu har gått från att vara en stödfunktion till att utgöra kärnan i många verksamheter. Samtidigt pågår en stor teknisk innovation där artificiell intelligens (AI), Internet of Things (IoT) och blockkedjor (blockchain) har en mycket stor potential. Eftersom industrialiseringen innebär standardiserade plattformar blir det däremot svårare att själv stå för specifik teknisk spets. Snarare handlar det om att bli bra på att tillämpa tjänster från de stora leverantörerna.