Idag inleds ett pilotprojekt med fokus på framtidens demokrati.
Förhoppningen är att artificiell intelligens (AI) ska öka invånares involvering i utformningen av framtiden.
Den senaste AI-tekniken möjliggör att bjuda in nyinflyttade till en omfattande medborgardialog där deras behov och perspektiv fångas upp utan att färgas av någons åsikter eller begränsas av befintliga strukturer.
De som är skrivna i kommunen sedan juli 2019 bjuds in att öppet svara på frågan – Hur vill du att Skellefteå ska se ut i framtiden för att du både ska vilja och kunna bo kvar i decennier? Piloten syftar till att dra lärdomar med förhoppningen om en fullskalig och löpande medborgardialog som utvecklar demokratin och hjälper aktörer i kommunen att bättre förstå vad som behöver förändras för att invånarna ska kunna delta mer i samhällsutvecklingen. Skellefteå kommun, Region Västerbotten och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) genomför piloten tillsammans.
– Ett samhälle är de människor som bor där. Skellefteå växer väldigt snabbt och kommer vara en helt annan plats om 10 år. Den platsen behöver vara ett resultat av vad vi alla vill ha tillsammans, alla våra gemensamma behov och idéer, säger Evelina Fahlesson, kommunalråd Skellefteå kommun.
– Skellefteå behöver prova nya vägar tillsammans med näringslivet och parter på lokal, regional och nationell nivå. Vi ser att det är helt avgörande för att lyckas”, säger Kristina Sundin Jonsson, kommundirektör.
Med hjälp av bolaget Canuccis metodik och teknologi så kan medborgares känslor, tankar och idéer fångas anonymt och analyseras utan att mänskliga filter eller förutfattade meningar färgar informationen längs vägen. Istället för att begränsa människors svar utifrån frågor som följer en förutbestämd struktur låter denna metodik individuella röster höras fritt. Förhoppningen är att det ska öka involveringen i utvecklingen för framtiden, föra människor närmare varandra och stärka demokratin. Något som är extra viktigt i en kommun som Skellefteå som växer med raketfart.
Canuccis använder sig av stora språkmodeller inom området Deep Learning. Modellerna, BERT, GPT-3, Davinci, m.fl. har sitt ursprung från bland annat Google, OpenAI och Meta. Modellerna har i grunden tränats på flera miljarder ord och därefter tränats ytterligare av Canucci. Tekniken kan förstå 100-tals språk och hitta mönster i 768 dimensioner. Detta möjliggör att hitta insikter i stora mängder information långt bortom vår mänskliga förmåga.
– Demokratin är fantastisk i att det är ett samskapande där vi bygger framtiden utifrån alla våra gemensamma behov och idéer. Att vi de senaste åren fått tillgång till teknik i AI som möjliggör att vi kan komma ännu närmare varandra och människor kan involveras ännu mer i samhällsutvecklingen, det har all möjlighet att stärka demokratin i en tid där det behövs som allra mest, säger Patrik Sundström, Chief Digital Officer, SKR
För att nå ut till de dryga 5000 nyinflyttade invånarna så sker nära samarbeten med de större arbetsgivarna i kommunen t ex Northvolt och Boliden. Dessutom används sociala medier och tryckta vykort med information om studien på flera fysiska platser.
– För oss är det självklart med förändring och att titta på ny teknik som en möjlighet. Det är centralt i vårt tillvägagångssätt och mindset att våga prova nya metoder och se till framtiden. Det är vårt ansvar att förändras och skapa en bättre framtid för invånarna, kommenterar Jonas Lundström, Verksamhetschef Näringsliv och Samhällsbyggnad i Region Västerbotten
Piloten sker mellan den x november och den x januari och insikterna och lärdomarna kommer att användas till fortsatt dialog och involvering av medborgare. Såväl Region Västerbotten som SKR deltar som delfinansiärer för att få insikt i hur pilotprojektet skulle kunna replikeras och skalas upp till andra delar av regionen och landet. Piloten är medfinansierad av EU.
Är du intresserad av att som aktör vara delaktig i piloten så kan du vända dig till kundtjanst@skelleftea.se.