Sakernas internet driver Elgiganten-Phonehouse-affär
Hem Nyheter Sakernas internet driver Elgiganten-Phonehouse-affär

Sakernas internet driver Elgiganten-Phonehouse-affär

Publicerat av: Redaktionen

Igår blev det alltså klart: ägarna till Elgiganten och Phonehouse har tecknat avtal om att slå sina påsar ihop. Affären är värd 3,8 miljarder pund och skulle innebära att de två bolagen blir lika stora ägare av nya som får namnet Dixons Carphone.

Dixon-ägaren Sebastian James sa till BBC att syftet är att bättra kunna kapitalisera på trenden med den kraftiga ökningen av uppkopplade enheter. Den underliggande tanken är alltså att när allt kopplas samman, mobiler, kylskåp, dammsugare med ytterligt mera, har den som säljer allt också en stark position på marknaden.

Bolaget räknar med att  samgåendet kommer att innebära kostnadsbesparingar på 80 miljoner pund årligen, räknat från 2017.

Kurserna ner

Brittiska analytiker var inte särskilt imponerade av budskapet. De båda bolagens aktiekurser föll med drygt tio (Dixons) respektive 8 procent (Carphone Warehouse). De två stora mobildistributörerna i Sverige, Mobile 20:20 och Ingram Micro Mobility har avböjt att kommentera.

Niclas Eriksson, Elgiganten

Niclas Eriksson, vd Elgiganten.

Elgigantens vd Niclas Eriksson kommenterade sammanslagningen i ett pressmeddelande:

– En sammanslagning av Carphone Wearehouse och Dixons skulle innebära en stor uppsida för oss. Phonehouse har 110 butiker i Sverige som ligger bra belägna i köpcentrum och på huvudgator. Telekom är en viktig kategori där vi ständigt söker nya möjligheter som kan generera växt och en fusion skulle ge oss otroliga möjligheter för en markant ökning av våra marknadsandelar.

– Men det är viktigt att komma ihåg att det är mycket formalia som ska komma på plats.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>