Skogsprojekt vann Hack for Sweden Award 2017
Hem EVENTEvent Bevakning Skogsprojekt vann Hack for Sweden Award 2017

Skogsprojekt vann Hack for Sweden Award 2017

Publicerat av: Redaktionen

Hack for Sweden Award 2017 tilldelas laget Kornknut för Project Skog.

Skogsprojekt vann Hack for Sweden Award 2017 1

Johan Marand ensam deltagare i laget Kornknut

Det vinnande bidraget använde sig av öppna data från Skogsstyrelsen, Sveriges Lantbruksuniversitet, Länsstyrelsen och Sveriges Geologiska Undersökning. 

Juryns motivering lyder:

”Innovativ användning av öppna data för att förändra världen till det bättre. Genom att analysera data från ett stort antal källor så kan detta projekt påverka myndighetsutövande samt öka medborgares insyn i vad som faktiskt händer i vårt land.”

– Jag trodde aldrig att jag skulle vinna Hack for Sweden med mitt skogsprojekt som jag hoppas gör att fler får upp ögonen för den svenska skogen. Samtidigt vill jag väcka debatt om hur skogen mår, säger Johan Marand ensam deltagare i laget Kornknut.

Hack for Sweden arrangerades i år för fjärde gången. Tävlingen växer och i år stod 30 statliga myndigheter och organisationer bakom hacket, som handlar om att med hjälp av myndigheters öppna data skapa nya tjänster och applikationer. I årets tävling deltog 56 lag med sammanlagt nästan 200 tävlande från olika håll i Sverige.

Vinnarna i övriga kategorier

Bästa visualisering: Laget Ingen gör som består av Johan Carlberg och Robin Thunström. De vill med sin lösning visa hur man med hjälp av virtual reality (VR) kan presentera spatial information och få ett annat perspektiv än man får i andra typer av media.

Best Young Hackers: Laget Hello World! Team 1 som består av Alice Heiman, David Wolters, Fredrik Carlsson och Mathias Kujula. De vill med sin app levandegöra historiska händelser med hjälp av bland annat GPS-information. Appen kan också föreslå kulturhistoriska vandringar, konstpromenader eller spännande kriminalhistoria. Appen innehåller även en historisk ”Pokemon-tävling” där det gäller att samla på så många historiska föremål och events som möjligt.

Juryns pris: Laget Kompetens och jämlikhet genom tillgång till kunskap består av Victoria Wagman. Hon får priset för att ha utforskat och dokumenterat hur svårt det kan vara att få tillgång till myndigheters öppna data. Hon har därmed skapat förutsättningar för de som i framtiden vill använda öppna data.  

Bästa nytta för allmänheten: Laget Sverige är stort består av Johannes Ridderstedt, Håkan Rosenhorn, Björn Grundström. Med tjänsten Ditt nya hem har de skapat ett verktyg för att hjälpa människor att till exempel hitta en bostad och kunna påbörja sin SFI-utbildning. Därmed förbättras integrationen.

Deltagarnas pris: Priset som röstas fram av alla som deltar i Hack for Sweden gick till laget IT-Gymnasiet Kristianstad som består av Alexander Hejazi, Alban Shala, Victor Olofsson och Mattias Svensson.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>