Skräck- och rysargenren upp 450 % under halloween-helgen hos ljudboksappen Bookbeat

Konsumtionen av rysare sköt i höjden under Halloween-helgen. Mellan fredag och måndag såg ljudbokstjänsten BookBeat en ökning med 450 procent inom skräck- och rysarlitteratur, där Lars Keplers nya Kaninjägaren bok  toppade listan över mest lyssnade titlar.

IT-kanalen.seI samband med Halloween-helgen ökade lyssnandet av skräck- och rysargenren i BookBeat med 450 procent. Lars Keplers boksläpp av Kaninjägaren förklarar mycket av den stora ökningen.

Författarparet bakom boken tror att intresset för rysare och spänningsromaner handlar om människans grundläggande behov.

– För oss handlar skrivande och läsande om empati, om att vi människor har förmågan och behovet av att leva oss in i andra människors liv. Det är givetvis en livsnödvändig egenskap, men också nyckeln till att kunna ta till sig berättelser, uppleva spänningen i en thriller, nästan som om allting sker på riktigt. Kriminalromaner omfamnar ett stort spektrum av upplevelser. Det är det vi älskar. Tillsammans med bokens karaktärer dras man in i extrema situationer, våldsamma förlopp och känslomässiga stormar, säger Alexandra Coelho Ahndoril, en av författarna bakom pseudonymen Lars Kepler.

En djupdykning i BookBeats användardata visar att Kaninjägaren var den mest lyssnade titeln under Halloween-helgen.

– Författarduon bakom Lars Kepler släppte sin nya bok på måndagen i förra veckan och redan samma dag såg vi att boken plockades upp av lyssnarna. I tid till Halloween-helgen hade lyssnandet av Kaninjägaren fullkomligt tagit över topp-listan och den har fortsatt att öka i lyssnande sedan dess, säger Niclas Sandin, vd för BookBeat.

Jonas Malmsjö är uppläsare av samtliga Keplers böcker och enligt författarduon passar ljudboksformatet genren ypperligt.

– Att lyssna på en berättelse är nog det äldsta sättet att ta till sig historier. Det är en särskild lyx att få något berättat av en riktigt skicklig berättare, som ett mellanting mellan film och bok. Man har filmens betvingande tempo, men samtidigt bokens utrymme för den egna fantasin. Vi har talat med många av våra läsare och precis som vi tycker de att Jonas har det perfekta allvaret och höga tempot för genren, att han gestaltar sparsmakat men ändå intimt, säger Alexander Ahndoril, som utgör den andra halvan bakom Lars Kepler.

Mest populära skräck- och rysare hos BookBeat nu:

  1. Kaninjägaren av Lars Kepler
  2. Sjuka själar av Kristina Ohlsson
  3. En sån som du av Gillian Flynn
  4. Färjan av Mats Strandberg
  5. Kvinnan i svart av Susan Hill

Post Comment