Hem Nyheter Slipade gamingkunskaper hos föräldrar = färre familjekonflikter

Slipade gamingkunskaper hos föräldrar = färre familjekonflikter

Publicerat av: Redaktionen

Konflikter kring gaming är ständigt närvarande i många familjer.

Slipade gamingkunskaper hos föräldrar = färre familjekonflikter 3Svenska föräldrar har i en tidigare rapport från Telia och Novus tyckt till i ämnet. Nu ställs de resultaten mot vad barnen själva tycker i en ny rapport från Telia, Friends och Childhood. Det blir tydligt att det kan brista inom familjen när föräldrarna är ointresserade av gaming samtidigt som barnen önskar att de hade mer förståelse och kunskap.

I Telias förra undersökning svarade majoriteten av föräldrarna att de inte är intresserade eller tycker att det är roligt att spela med sina barn. De såg även en risk i att uppmuntra barnen till mer spelande om de själva skulle delta. Samtidigt menar barnen i den senaste undersökningen att konflikterna kan minska om föräldrarna närvarar och får bättre koll på vad spelandet faktiskt innebär.

– Resultatet är jätteintressant då det tydligt visar att barn och unga inte gör skillnad på det digitala och fysiska livet och önskar mer förståelse från sina föräldrar. Med mer kunskap vet man exempelvis att barnet riskerar att svika sitt lag om man ber dem avsluta mitt i en match bara för att maten är klar, säger Anna Augustson, Hållbarhetschef på Telia.

Även om föräldrarna inte är helt insatta i gaming så håller de med barnen i att spel kan bidra till utveckling som samarbete, språkinlärning och kreativitet. För barn och unga är gaming också ett sätt att umgås och få nya vänner. Samtidigt är de medvetna om baksidorna som att spelande kan ta för mycket tid och påverka relationer.

– Vi vet att gaming är ett av barnens största fritidsintressen. Vuxna behöver närvara och guida, exempelvis stötta upp barnen om de råkar ut för ett dåligt nätklimat som hot, hat eller kränkningar. Som bonus får man ju även mer tid tillsammans, säger Anna Augustson.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>