SM-veckan produceras med hjälp av 5G-teknik
Hem NyheterNÄTVERK SM-veckan produceras med hjälp av privat 5G-teknik

SM-veckan produceras med hjälp av privat 5G-teknik

Publicerat av: Redaktionen

SVT har skrivit ett avtal med Telenor för tester av professionell tv-produktion med hjälp av privat 5G-nät under SM-veckan i Linköping 28/6–3/7.

–   SVT har varit tidigt ute med bland annat robotkameror och fjärrproduktion via fiber.

-Syftet är att effektivisera tv-produktionen och göra den mer hållbar. Vi ser mycket fram emot att ta ett nytt steg och testa trådlös tv-produktion med hjälp av 5G, säger Per Björkman, distributionschef på SVT.

SM-veckan produceras med hjälp av 5G-teknik–  Privata 5G-nät ger nya möjligheter att digitalisera, automatisera och effektivisera verksamheter, oavsett bransch. Tillsammans med SVT utforskar vi nu möjligheterna för medieindustrin, säger Andreas Kristensson, chef för IoT och New Business på Telenor Sverige.

Med ett privat 5G-nät kan SVT automatisera stora delar av sin tekniska lösning och fjärrstyra kameror, drönare och annan utrustning som ansluts trådlöst till kontrollrum. Behovet av sändningsbussar minskar och allt kan kopplas upp via flyttbara system.

Genom att SVT är uppkopplade mot 5G blir det extremt höga hastigheter och helt utan märkbara fördröjningar.

Eftersom Sveriges 5G-nät ännu inte är helt utbyggt är en egen 5G-lösning den bästa lösningen för SVT. Den kan dessutom flyttas mellan olika evenemang. SVT har sökt och tilldelats dedikerat mobilspektrum av Post och Telestyrelsen.

Telenor aktiverar SVT:s privata 5G-nät tillsammans med Fujitsu.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>