Få och små satsningar på nystartade teknikföretag med kvinnliga grundare
Hem Kvinnor på Kanalen Små satsningar på nystartade teknikföretag med kvinnliga grundare

Små satsningar på nystartade teknikföretag med kvinnliga grundare

Publicerat av: Redaktionen

Endast ett av tio (13 %) nygrundade Web3-företag globalt har minst en kvinnlig grundare och bara tre procent grundas av enbart kvinnor, dessutom går betydligt mer kapital till företag grundade av män.

Det visar en ny studie från Boston Consulting Group (BCG) och People of Crypto Lab. “Snedfördelningen behöver adresseras för att säkra jämställdhet i ett samhälle som i ökad grad existerar såväl i den digitala som i den fysiska världen”, säger Carin Forsling, partner och delägare i BCG Sverige.

Web3 kan enkelt sammanfattas till nästa generations internet, som nyttjar teknologier som exempelvis metaverse, blockkedjor och kryptovalutor. Web3-företag ligger i framkant när det gäller att forma den digitala världen men inom en aspekt är de däremot kvar i det förgångna, nämligen att kvinnor är kraftigt underrepresenterade.

BCG:s analys visar att knappt en av tio (7 %) av grundare i Web3-företag är kvinnor, ett gap som är klart större jämfört med hur det ser ut för start-ups generellt. Sett till hela personalstyrkan på topprankade Web3-startups, är andelen kvinnor cirka 27 procent och de är ofta samlade i icke-tekniska roller inom HR och marknadsföring. Andelen kvinnor i STEM-relaterade företag är marginellt bättre om man ser till hela personalstyrkan, där 33 procent av de anställda är kvinnor.

När det gäller finansiering av nystartade Web3-företag, visar studien på ännu större skillnader. Web3-företag som grundats av enbart män samlar in cirka fyra gånger mer kapital i snitt än de som grundats av enbart kvinnor – 300 MSEK respektive 80 MSEK. Av de Web3-företag som har insamlat mer än en miljard SEK är andelen bolag som grundats helt av kvinnor noll.

– Dessa siffror är djupt oroande. Det är extremt viktigt att kvinnor i högre utsträckning är med och formar den teknologi som kommer att påverka industrier, samhällen och oss individer på ett allt djupare plan i framtiden. Det är viktigt ur framförallt tre perspektiv: att säkra att de team som bygger framtidens beslutsmaskineri faktiskt tar olika perspektiv i beaktande och inte “hårdkodar” in fördomar samt att säkra att kvinnor får ta del av den ekonomiska tillväxt som kommer att skapas i dessa företag. Och till sist vet vi genom tidigare genomförda BCG-studier att mångfald leder till bättre innovation och högre lönsamhet vilket adderar ett tredje viktigt perspektiv, säger Carin Forsling, partner och delägare i BCG Sverige.

Små satsningar på nystartade teknikföretag med kvinnliga grundare

Carin Forsling

Eftersom Web3-ekosystemen fortfarande är under utveckling är det inte för sent att adressera snedfördelningen, till exempel genom att:

Mäta allt.

Ett kritiskt första steg är noggrann och effektiv mätning av hur kvinnor representeras, samt andra aspekter av mångfald genom hela ekosystemet – från grundare, till anställda och investerare.

Säkerställa att kvinnor är med och fattar beslut om investeringar.

Det finns tydliga data på att omedvetna fördomar kan påverka beslut om hur investeringar ska fördelas och män tenderar att investera mer i start up-företag som drivs av män. För att motverka problemet finns det redan i dag riskkapitalfirmor som kräver att arbetsgrupperna som beslutar om investeringar består av minst en kvinna.

Designa varumärkesupplevelsen till att vara inkluderande.

Företag som skapar digitala upplevelser i Web3 bör försäkra sig om att de skapar den vidaste bredden av upplevelser åt så många människor som möjligt.

Bygga stödjande ekosystem.

Företag måste investera tid och resurser på att försäkra sig om att kvinnliga grundare och investerare har tillgång till starka nätverk som präglas av mångfald och inkludering. Mentorskap – från såväl kvinnor som män – är särskilt viktigt när det gäller att skapa möjligheter och öppna dörrar för aspirerande kvinnliga bolagsgrundare och investerare. Web3-seminarier och konferenser bör åta sig att sponsra event som arbetar med att säkerställa en rimlig fördelning av kvinnliga och manliga talare, med ett minimum av 30 procent kvinnliga talare, till att börja med.

Samarbeta med myndigheter.

I takt med att regeringar och organisationer ökar sitt fokus på frågor som rör till exempel klimatpåverkan och jämlikhet, ökar de också kraven på hur bolagssamansättningar och ledningsgrupper ser ut när det gäller könsfördelning. Företag och investerare har stora möjligheter att proaktivt samarbeta med och hjälpa till att driva dessa regleringar, snarare än att bara vänta på att de ska dyka upp.

– Web3 kommer att revolutionera hur vi interagerar och kapitaliserar på tjänster och varor som samhälle och detta kan endast ske framgångsrikt om kvinnor är likvärdigt involverade i dess utveckling. Även om det nuvarande ekosystemet är designat till mäns fördel, är vi precis i början av utvecklingen vilket ger oss en fantastisk möjlighet att inte upprepa tidigare misstag och försäkra oss om att kvinnor får tillgång till de medel och ekonomiskt stöd som behövs för att kunna leda den nya digitala ekonomin, säger Simone Berry, delgrundare av People of Crypto Lab och medförfattare till rapporten.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00