Smart teknik i köket ökar intresset för matlagning
Hem NyheterEfter Jobbet Smart teknik i köket ökar intresset för matlagning

Smart teknik i köket ökar intresset för matlagning

Publicerat av: Redaktionen

 

v9hwgzoqnyz4gfy3i45rSvenskarna blir alltmer matlagningsintresserade, vi hungrar efter ny teknik och kunskap om matlagning och mat. Med hjälp av smarta vitvaror utvecklar och underhålls intresset för köket och lusten att skapa.

En ny studie visar att Sverige är ett av de mest matlagningsintresserade länderna i Europa. Studien, som är genomförd i tolv europeiska länder på uppdrag av Samsung, visar att vårt intresse för mat och matlagning har ökat – och detsamma gäller även användandet av köksteknik. Smarta vitvaror och andra tekniska produkter gör att vi blivit bättre på att göra flera saker samtidigt i köket vilket effektiviserar processen och kan förbättra kvaliteten på matlagningen.

– Dagens smarta kök har gett matlagningsintresset ett rejält uppsving i Sverige och lett till en förändring av hur vi kan och vill experimentera i köket. Den nya eran av ”uppkopplade” kockar har snabb tillgång till tips, råd och recept samtidigt som de gärna använder smarta vitvaror för att underlätta en kreativ och inspirerande matlagning, säger Jonas Råsmar, produktchef på Samsung Electronics Nordic.

Matlagningens stigande popularitet noterades också i Samsung Techonomic Index för 2015, där det framgår att 84 % av européerna använder smarta vitvaror och köksmaskiner dagligen. Den genomsnittliga europén spenderar strax över en timme i köket varje dag, en ökning på 14 minuter jämfört med 2014. I Sverige uppger över tre fjärdedelar (77%) att mat och matlagning är en av deras favoritsysslor. En av tio svenskar (10 %) har under de senaste två åren köpt smarta vitvaror för att förbättra sina färdigheter i köket och sex av tio (60 %) tycker att smarta vitvaror får deras kök att kännas som ett mer allsidigt rum. Tidsaspekten är också viktig – nästan tre av fem (59 %) av de tillfrågade tror att smarta vitvaror skulle hjälpa dem att effektivisera köksarbetet och lämna mer tid till umgänge med nära och kära.

Digitala inspirationskällor allt vanligare
Dagens sociala medier och digitala plattformar gör källan till inspiration oändlig. Med hjälp av videobloggar, tv-program och sociala medier har alla möjlighet att utveckla sina matlagningsfärdigheter. En av tio svenskar (10 %) använder dagligen sin surfplatta för att hitta recept och inspiration. Mer än hälften av de tillfrågade svenskarna (52 %) säger att de har använt mat- eller matlagningshemsidor det senaste året för att hitta tips och recept och en tredjedel (33 %) har använt matbloggar. En av sju (14 %) söker efter inspiration på Instagram medan en femtedel (21 %) använder Facebook.

Inspirationen fungerar inte bara som en steg på vägen mot det färdiga resultatet, enligt svenskarna är kunskap om råvaror och matlagning minst lika viktigt som den färdiga rätten. Hälften av alla svenskar (49 %) har erkänt att de försöker imponera på familj och vänner med färdigheter och kunskaper i köket.

På svenskarnas önskelista
Utveckling och förbättring av köksteknik står högt i kurs bland svenskarna. 84 % tror att smarta vitvaror skulle innebära en förbättring av deras dagliga användning av köket. Bland de smarta vitvaror som är mest efterfrågade återfinns bland annat:

  • En tvättmaskin som kan hitta och diagnostisera fel samt meddela användaren om möjliga lösningar direkt till telefonen, något som skulle spara både tid och pengar (57 %)
  • En ugn som via en app uppmärksammar när ugnen värmts upp eller när maten färdig (53 %)
  • En tvättmaskin som kan hanteras på distans via en mobilapp (49 %)

Samsung ligger långt fram gällande utvecklingen av smarta vitvaror och har i dagsläget några som kan styras via appen Smart Home. En av dessa, varmluftsugnen Chef Collection NV9900, ingår i Chef Collection-serien. Även tvättmaskinen WW9000 har wifi-uppkoppling. För mer information besök:
http://www.samsung.com/se/consumer/home-appliances/cooking-appliances/oven/NV73J9770RS/EE

http://www.samsung.com/se/consumer/home-appliances/washing-machines/washer/WW10H9600EW/EG

Mer från undersökningen

  • Svenskar älskar matlagning – 77 % hävdar att matlagning och mat är en favoritsyssla. Det är högre än i Frankrike (59 %), Polen (57 %) och Nederländerna (51 %) plus fem andra europeiska länder.
  • Den populäraste smarta vitvaran är kylskåpet (35 %)

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00