Snabbväxande Box jagar svenska partner

Box slår upp portarna till ett nyetablerat Stockholmskontor och storsatsar på den nordiska marknaden. Nya partner kan vara med och sälja deras molnbaserade samarbetstjänster.  

Vill nya partner vara med på vårt uppsving är det rätt läge nu. Det konstaterar David Quantrell, Europachef på USA-företaget Box, som erbjuder molntjänster för både kollaboration, lagring och ECM.

– Vi söker framför allt nya kanalpartners som säljer till slutkunder och är vassa på systemintegration. En potentiell partner till oss bör ligga långt framme i sin molnstrategi. Man bör ha god insikt hur molntjänster kan skapa allt från ökad effektivitet till affärsmöjligheter för kunderna, säger David Quantrell.

Ett stort plus är om nya partners har sina verksamheter i flera länder, eller partner som jobbar med kunder som jobbar på den internationella arenan, menar han.

David-Quantrell-square 1
David Quantrell, Europachef på USA-företaget Box

– Vi har 40 miljoner användare och 50 000 kunder 72 länder. För att växa ännu starkare på den norska marknaden har vi nyligen öppnat ett Stockholmskontor med fyra anställda, säger David Quantrell.

Genom sin fysiska närvaro i Sverige kommer Box att bättre kunna utveckla sina relationer med både kunder och parters i Norden.

I Box, som David Quantrell kallar för nästa generations kollaborations och EMC/ECM-plattform för företag, finns olika funktioner, både enklare gratisversioner och mer avancerade betallösningar. Enterprise Content Management, EMC är alla de tekniska lösningar som används för att samla, hantera, bevara, lagra och leverera dokument i en verksamhets processer.

Precis som till exempel Dropbox erbjuder Box gratis lagring upp till en viss nivå.

Mobila användare

När det gäller samarbete kan användare med datorer, smarta telefoner, paddor eller andra mobila enheter via nätet komma åt, dela och redigera och spara dokumenten i Box. Poängen är att Box ser till att användarens mobila enhet automatiskt lagrar en aktuell kopia hos Box servrar. Om användaren ändrar något i en fil kopieras det ändrade dokumentet från boxkontot till användarnas andra enheter.

Och användaren har alltid åtkomst till det aktuella dokumentet på datorn även om man inte har tillgång till internet. Och lagrade filer versionshanteras upp till tio versioner tillbaka. Förutom att kunna samarbeta inom en verksamhet är tjänsten utvecklad för att kunna samarbeta med såväl partners, kunder och leverantörer.

– Tjänsterna är uppbyggda av mycket högra säkerhetslösningar. Den senaste satsningen är Box trust som är ett ekosystem med våra säkerhetspartners. I ryggen har vi 19 säkerhetsrelaterade partners som Symantec och Okta. Konkret är det allt från att lösenordsskydda mappar och dokument till avancerad kryptering, säger David Quantrell.

För att utveckla tjänsterna samarbetar Box med bland andra Microsoft, Apple och IBM. Samarbetet med Microsoft handlar bland annat om att kunna integrera med Office 365 i Box, och Apple för att kunna stödja IOS, Iphone, datorer och paddor. Tillsammans med IBM utvecklas till exempel lösningar för workflow och analyser.

Box kan även integreras med andra tjänster som Google Docs, Salesforce, Google docs, Adobe och Docusign. En administratör på it-avdelningen kan att kontrollera vem som får göra vad genom en centraliserad webbsida i Box.

Och speciella samarbetslösningar för olika sektorer tas fram, som återförsäljare, media, utbildning, finans och konstruktion. En av de senaste nyheterna i Box är Box Capture. Efter att ha laddat ner en Boxapp i iPhone eller iPad kan personal på fältet, till exempel byggnadskonstruktörer, fotografera eller göra videosekvenser som krypteras och skickas till en projektmapp i Box.

Idén till Box Capture växte fram i takt med att anställda blev allt mer mobila. I samma veva såg vi en stor potential att erbjuda molnbaserade lösningar som mötte efterfrågan på vassare lösningar för kollaboration och dokumenthantering. Vi är bara början på den mobila utvecklingen för samarbeten säger David Quantrell.

Enligt honom har Box ett gott rykte, och samarbetar med en uppsjö andra parters i ryggen, bland andra HP, Symantec och Splunk.

Uthyrningsförmedlaren Airbnb, Linkedin, och Twitter är några exempel på företag som använder Box. Även svenska företag har fått upp ögonen. Som SKF, Spotify, och Astrazenaca som rullat ut Box till sina 51 000 anställda i 100 länder. Astrazeneca ingår i Box kundrådgivningsstyrelse vars mål är att utveckla ny teknik för att förbättra tjänsterna.

IDC:

”Tre stora slåss på marknaden”

Microsoft, Dropbox och Box är de största direkta konkurrenterna på marknaden. Var och en av lösningarna har sina styrkor och svagheter, menar IDC.

Värdet på marknaden för fildelningsapplikationer ökade under 2014 med 75 procent, till 24 miljoner euro, enligt analysföretaget IDC. Och i år når marknadsvärdet 35 till 40 miljoner euro.

– Box har det senaste året haft en framgångsrik börsintroduktion. Till växten är god och antalet betalande användare ökar. De har också fått flera stora företagskunder. Upplevelsen av tjänsten får högt betyg och uppfattas som användarvänlig av företagskunderna, säger Anders Elbak på analysföretaget IDC.

Box anses också vara en säkrare lösning än Dropbox, menar han.

Microsofts styrka är företagsabonnemanget ”Onedrive for Business” då både Onedrive, Sharepoint Online, och Office 365 ingår. Det innebär en komplett lösning för att kunna lagra, synkronisera och dela arbetsfiler i molnet.

Därför menar Anders Elbak att Box och deras partners största utmaning är att argumentera med it-avdelningar varför de ska använda Box i stället för Microsofts lösning om den redan finns på plats.

Dropbox styrka är att de har många kunder, var tidigt ute på marknaden och i princip blivit synonymt med molnbaserad fildelning. Utmaningen för Dropbox är att de främst uppfattas som en konsumenttjänst.

 

Post Comment