Sofie Borck Janeheim är Årets IT-tjej 2017

[KVINNOR PÅ KANALEN] Sofie Borck Janeheim är Årets IT-tjej 2017. Det blev klart när utmärkelsen delades ut för femtonde året i rad på Universum Awards.

Sofie Borck Janeheim är Årets IT-tjej 2017 1
Catharina Ljungberg, Årets IT-tjej 2017 Sofie Borck Janeheim och Joacim Damgard från Microsoft

Tävlingens syfte är att lyfta kvinnliga förebilder inom IT-branschen för att inspirera fler att studera ämnen inom teknik och IT.

I kväll samlades finalisterna på Berns i Stockholm för galan Universum Awards där priser inom flera kategorier delades ut, däribland Microsofts pris Årets IT-tjej. Priset är otroligt viktigt då teknik och entreprenörskap är två områden där bristen på tjejer är påtaglig. Det skapar problem för företagens kompetensförsörjning och jämställdheten inom IT-branschen. Därför tycker Microsoft fler tjejer behöver lyftas fram. En nyligen publicerad undersökning, genomfört av Microsoft Research, visar att en nyckelfaktor för att locka fler tjejer till IT-branschen är att lyfta fram kvinnliga förebilder.

Förutom titeln ”Årets it-tjej” blir Sofie en ambassadör för Microsoft och förebild för IT-studenter och tjejer som intresserar sig för Teknik. Vi pratade med Sofie för att få reda på mer om årets vinnare.

Varför vann just du Årets IT-tjej?
– Jag har alltid jobbat med barn och ungdomar, och jag tycker att man utvecklas mest som person när man samtidigt hjälper andra att utvecklas. Med min bakgrund inom IT och Pedagogik kan och vill jag lyfta in fler kvinnor i IT-branschen.

Skulle du säga att IT är något för alla?
– Ja! Alla behöver inte vara utvecklare, men alla behöver kunna dra nytta av möjligheterna som finns inom IT. För att förstå vilka möjligheter som finns måste IT vara tillgängligt och förståeligt för alla.

Hur kom det sig att du bestämde dig för att studera till Civilingenjör inom Informations- och kommunikationsteknik?
– Jag är ett bevis på att det aldrig är försent att börja på IT-spåret. Jag började på KTH som fysiker då jag verkligen gillade matematik och fysik på gymnasiet, men efter en inspirerande introduktionskurs i Python var jag såld. Det i kombination med framtidsmöjligheterna fick mig att byta spår!

Vem är din förebild?
–  Jag har flera förebilder i livet, där min mamma är en av dem då hon alltid peppat mig att kämpa hårt för det jag vill uppnå. Om vi ska nämna en förebild inom IT så är det en lärare jag har haft turen att få ha, Linda Kann. Hennes undervisning är alltid fylld med positiv energi och även de klurigaste algoritmerna förklarar hon på ett sätt som gör kunskapen lättåtkomlig för de allra flesta elever.

Hur ser drömjobbet ut?
– Självklart vill jag jobba inom IT. Mitt drömjobb skulle vara ett jobb där jag har stora möjligheter att driva projekt tillsammans med inspirerande och positiva kollegor. För mig är det lika viktigt att mina kommunikativa och pedagogiska kunskaper kommer till nytta som mitt tekniska kunnande.

Nu när du har vunnit, vad är nästa steg?
– Att vinna denna utmärkelse får mig att känna mig säkrare i det jag brinner för. Jag kommer att fortsätta att jobba med undervisning för barn och ungdomar, men jag vill även starta nya projekt som kan nå en bredare målgrupp! Jag ser fram emot att få vara ambassadör för IT-tjejer samt att få jobba tillsammans med Microsoft mot en mer jämställd IT-bransch.

Sofies tips till alla tjejer som vill plugga IT:

·       Surfa in på någon av alla programmeringssidor som finns på nätet, och börja koda!

·       Besök något av alla informations- och inspirationsevent som finns på universiteten.

·       Går du på gymnasiet, välj en valbar IT-kurs, och testa dig fram!

·       VÅGA PROVA!

Kort om Vinnaren

Sofie Borck Janeheim, är 24 år och läser till civilingenjör och lärare inom informations- och kommunikationsteknik på KTH. Förutom studier och digitalt skapande så älskar jag sport! Fotboll är fantastiskt i alla former, jag både spelar (inkluderat FIFA) och dömer fotboll.

Sofie Borck Janeheim, Årets IT-tjej 2017 med motiveringen:

”Sofie är en initiativrik och självsäker tjej med energi som smittar av sig. Hon har genom olika initiativ bidragit till att sprida kunskap och inspiration kring programmering och IT och har alla förutsättningar att bli en förebild för många!”