Sophos ”Next-Gen – Partner Roadshow 2017”

Sophos ”Next-Gen – Partner Roadshow 2017”

Publicerat av: Redaktionen

Sophos genomförde första delen av årets ”Partner Roadshow” i Stockholm. Övriga anhalter på ”turnén” är Köpenhamn, Oslo, Helsingfors, Vilnius och slutligen Budapest.

Ola Björling, Sophos Sverige VD

Ett stort antal inbjudna partners mötte upp på Clarion Sign Hotell vid Norra Bantorget i Stockholm för att ta del av det senaste inom IT-säkerhet presenterat av Sophos. Den fullspäckade dagen inleddes med en företagspresentation av Ola Björling som är företagets svenske VD.

Sophos hörnstenar
Ola började med att presentera några av bolagets hörnstenar:
 Vi är 100 % kanal
 Fokus för verksamheten är end to end security
 Vi grundades redan 1985

Idag har Sophos 3300 anställda och huvudkontoret ligger i Abingdon, Oxfordshire i Storbritannien. Generellt växer vår bransch med 7 % per år men vi växer med 20 % per år berättar en stolt Ola Björling, medveten om att Sophos trots sin storlek, fortfarande för många är lite av en ”doldis” på den svenska marknaden. Vi ligger mycket bra till i Gartners sammanställningar och vi har vunnit många olika utmärkelser, fortsätter han. Vi samarbetar med alla kunder oavsett storlek och bransch. Vi verkar enbart inom IT-säkerhet och den marknaden utgör hissnande 35 miljarder per år. Vi vill göra denna komplexa miljö enklare för våra kunder och därför kommer vi att anställa fler för att kunna leva upp till denna ambition.

Partnerportalen i fokus
För oss på Sophos är vår partnerportal mycket viktig, berättar Ola Björling. Därför har vi utvecklat en ”Partner Mobile App” för att underlätta för våra partners. Andra viktiga delar av portalen är utbildning och certifiering. Vårt nya partnerprogram startar vi den 9 januari 2018. I Sverige är det Infinigate som är vår distributör, informerar Ola.

Passet avslutas med en frågestund och han får då frågan om hur han ser på utvecklingen när det gäller kundernas val mellan att hyra eller köpa licenser. Vi ser en tydlig trend att antalet hyrda licenser ökar och det har vi tagit höjd för i MSP Connect Flex, avslutar Ola Björling.

En molntjänst för säkerhetsadministration
Sascha Pfeiffer, Director Sales Engineer på Sophos, presenterade därefter deras molntjänst som heter Sophos Central. Den är framtagen för att underlätta för kunderna att administrera sin säkerhetsplattform och har funktioner för Endpoint-, Mobile- och Server-Security samt Encryption.

Sophos Central består av tre delar:
 Central Partner
 Central Admin
 Self Service

Det finns en fjärde modul – Central Enterprise – den är till för koncerner och kan ses som ett paraply över Partner och Admin. En fiffig funktion i Central Partner är att man kan se om en kund använder delar som den inte har licens för eller i en omfattning som överstiger det antal licenser som kunden har i nuläget. Istället för att ”slå kunden på fingrarna” ger det upphov till en konstruktiv dialog med kunden om hur licenserna ska läggas upp.

Synchronized Security

Vi ser en ny hotbild växa fram, berättar Sascha. Hittills har skadan av Malware bestått i att den angripna datorn blir låst och användaren kommer inte åt sitt data. Nu ser vi att den skadliga koden istället tömmer datorn på all information. Därför blir det ännu viktigare att upptäcka hotet innan det har aktiverats. Ett sätt att hantera den nya hotbilden är att se till att inget data skickas iväg om en Endpoint-device blir angripen.

Sophos har därför tagit fram något som de kallar Synchronized Security. Det kan i korthet beskrivas som att den angripna enheten direkt skickar en signal till brandväggen att inte skicka iväg något data. Därefter kan man i lugn och ro ta itu med den skadliga kod som har drabbat enheten.

Intercept X
Att kampen mot nya hot pågår hela tiden blir vi påminda om när Sascha Pfeiffer berättar om deras produkt Intercept X. Den kommer ursprungligen från ett Nederländskt företag som man förvärvade 2015.

Ett av de nya hoten är Exploits och de har blivit det stora problemet när det gäller Ransomware, berättar han. Det förekommer även Exploits i flera Malware. Intercept X har visat sig vara ett framgångsrikt skydd. När WannaCry slog till så klarade sig alla kunder som hade installerat InterceptX.

En uppskattad träff

David Molin, Presale Manager på Infinigate

IT-Kanalen passade på att prata med några av deltagarna för att höra vad de tyckte om dagen. David Molin arbetar som Presale Manager på Infinigate. Där är han bl.a. leverantörsansvarig för Sophos.

Jag är mycket nöjd med dagen. Även om jag redan känner många som är här idag så är det alltid viktigt att skapa nya kontakter och fortsätta att bygga relation med de jag redan känner. Jag tycker att det är extra kul att det råder ett så öppenhjärtigt samtalsklimat trots att de återförsäljare som är på plats på ett sätt även är konkurrenter, säger David.

Som IT-säkerhetsdistributör anordnar vi också egna event där vi bjuder in flera aktörer inom IT-säkerhet. Vi ser en förvandling på marknaden där det mer och mer handlar om molntjänster. Dessutom handlar kunderna på ett annat sätt nu. Sophos har kommit långt i ”hyrestänket” och de har en helhet som känns inspirerande, avslutar David.

Tyvärr kommer marknaden att öka

Vi fick även möjligheten till ett exklusivt samtal med Ola Björling. Vår första fråga var om han var nöjd med dagens partnerträff?

Jag är mycket nöjd med dagen, svarar han. För oss är det viktigt att få ut vår information i partnerlandskapet. Idag var det mycket fokus på det nya partnerprogrammet. Jag tycker att det är viktigt att alla vet hur det är uppbyggt och att det ska vara exklusivt och intressant att nå upp till Platinum eller Guld i programmet. Vi har även gjort det enklare genom att gå från 6 till 4 nivåer.

Jag är ansvarig för Norden (inkl. Färöarna) och Baltikum och ett av mina uppdrag är att se över vår tillväxt där. Med glädje kan jag konstatera att vi har nått våra högt satta mål.

Vad tror du om den närmaste framtiden?

Internet of Things gör oss mer sårbara och tyvärr så kommer vår marknad att öka, svarar Ola. Han är väl medveten om att hans oro för en växande marknad kan låta lite underlig men så är verkligheten för alla aktörer inom IT-säkerhet.

Drabbade av Nättroll

Säkerhet ska vara enkelt, fortsätter han. Våra lösningar har enkla och visuella översiktsbilder så att man snabbt kan få en bild av vad som händer. Det är viktigt att vi inte ropar ”Vargen kommer” hela tiden för att vi tror att en attack är på gång. När varningen kommer ska den inte ignoreras p.g.a. av tidigare falsklarm. Det är lika mycket en utbildningsfråga som en teknikfråga.

Vi har faktiskt själva blivit drabbade i det att olika Nättroll skapade Fake News om företaget för att ge oss ett dåligt rykte. Men vi är här för att stanna och Norden är en viktig marknad för oss, fastlår en bestämd Ola Björling.

Det är nu som det blev riktigt allvarligt

Per Söderqvist, Teamleader och Sales Engineer på Sophos

Vi bytte också några ord med Per Söderqvist som är Teamleader och Sales Engineer på Sophos med ansvar för Norden och Baltikum.

Mina förväntningar på dagens partnerträff är att jag vill se till att teknikerna hos våra partners får information om nya och befintliga funktioner i våra produkter. Vi har koll på i vilken riktning marknaden är på väg. Det vill vi förmedla till våra partners, säger Per.

Även Per bekräftar bilden av den ständiga förändringen av hotbilder.

Om vi tittar 15-20 år framåt i tiden så kommer vi förmodligen att säga att det var nu som det blev riktigt allvarligt, fortsätter han. Idag börjar fler säkerhetsföretag satsa på Artificiell intelligens och det som visat sig vara mest effektivt är den teknik som kallas Deep Learning. Där säkerhetsföretag använder denna teknik för att skydda deras kunders klienter och nätverk. Det är inte helt otänkbart att i framtiden används samma teknik för att skapa nya hot. Detta ser jag som en av de största farhågorna för framtiden, framförallt när allt fler enheter blir uppkopplade, fortsätter Per.

Ta bara en så enkel sak som en glödlampa, säger han. Idag finns det många glödlampor som är uppkopplade mot IoT. Det är en möjlig attackväg för att hacka ett företag, en myndighet eller ett hushåll. Det finns säkra glödlampor med inbyggt skydd men de kostar givetvis mycket mer att producera. I slutänden blir det kundernas ansvar att förstå den prisskillnaden och tänka säkerhet.

Jag blir inte förvånad om det i framtiden är ett skallkrav i myndigheters upphandlingar att alla IT-säkerhetsaspekter har beaktats fullt ut, avslutar Per Söderqvist.

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00