SOTI breddar sin portfölj som hanterar både mobila och IoT baserade enheter

SOTI breddar sin portfölj och presenterar den första EMM lösning som hanterar både mobila och IoT baserade enheter.

SOTI breddar sin portfölj som hanterar både mobila och IoT baserade enheter 1Efter att under flera år dominerat EMM marknaden och för andra året i rad blivit utsedd till den globalt bästa EMM lösningen så var det ett extra taggat SOTI gäng som höll i årets upplaga av SOTI SYNC, ett event där partners och kunder träffas och utbyter idéer och får en första inblick i kommande lanseringar med mera.

Årets event hölls vid fantastiska Niagara, naturligtvis på den kanadensiska sidan då SOTI är just ett kanadensiskt bolag. Årets event vilket hade ett tema som handla om att våga bryta mönster och tro på att allt är möjligt inleddes med en kort presentation över företagets mycket lyckade utveckling med 84 raka kvartal med vinst och en årlig tillväxt med 31 procent. En ökning som lett till nya och utbyggda kontor i Australien, England samt på huvudkontoret i Ontario.

Under våra tre dagar på plats fick vi möjlighet att prata både med SOTIS grundare och CEO Carl Rodrigues, Stefan Spendrup, ansvarig för den svenska marknaden samt ytterligare flera intressanta medarbetare och parters till SOTI.

Tre beståndsdelar
I dagens samhälle så blir, som alla vet, allt mer enheter och områden sammanlänkade på allt fler punkter. Vi kan däremot mycket grovt klassificera tre huvudbeståndsdelar för samtliga av dessa lösningar och dessa är; Beräkningkraft, data i sig själv, och intelligensen för att bearbeta denna data. Däremot så är sätten att hantera dessa tre beståndsdelar väldigt olika beroende på tillverkare och system.

– En av våra viktigaste uppgifter är att få saker att fungera tillsammans, att fylla gapet mellan olika tekniker och få dessa att jobba åt samma håll. Detta gäller framför allt för användaren skull. Det ska vara enkelt att jobba över olika enheter trots att de från start inte pratar med varandra, säger Carl Rodrigues.

– Idag har bär mer eller mindre varje person med sig en mobilenhet men otrolig beräkningskapacitet samtidigt som antalet enheter och sensorer som samlar in alla former av data ökar för varje dag. Tänk bara på all data som din mobil och anslutna klocka fortlöpande samlar in och ska vi dra detta till sin spets så vet antagligen våra mobiler mer om oss än våra svärmödrar.

– Det vi vill göra är att göra alla denna data tillgänglig, att via intelligens av olika slag som BI eller AI kunna utvinna det som är viktigt för just dig i denna data djungel och för att göra detta så måste vi först få allting att samarbeta och prata med varandra, berättar Carl.

SOTI ONE – resultatet av fyra års planer
För att lyckas knyta samman alla trådar och skapa den helhet som behövs så tog SOTI fram plattformen med det mycket passade namnet ONE, lite som sagan om ringen men här handlar det om en plattform för att hantera allt. Den första lanseringen av denna plattform som varit i vad som kan ses en utvecklings- och planeringsfas var i maj 2017 men det är egentligen först den 31:a oktober som vi kommer att kunna se den verkliga effekten av samtliga sex grenar; MobiControl, Assist, Insight, Connect, Central och SNAP, mer om dessa nedan.

– Vi har jobbat mycket hårt mot flera mål men två av de större har dels varit att ta steget till att även inkludera SOTI breddar sin portfölj som hanterar både mobila och IoT baserade enheter 2stöd för Linux vilket är stommen i merparten av alla IoT lösningar och den andra är att kunna täcka in alla större operativsystem oavsett om detta gäller mobila eller stationära enheter och här kommer den sista byggstenen, stöd för MacOS att göra integrationen så komplett den kan bli, när version 14.1 lanseras innan jul berättar Oscar Rambaldini VP för product management.

– Tack vare att vi jobbar så nära med alla de större mobilsystemtillverkarna och även Microsoft och Apple på PC sidan så har vi kunnat hitta en lösning där vi genom bland annat MobiControl och Connect kan få alla enheter och system att prata med varandra vilket skapar en helt unik flexibilitet som SOTI är ensamma om i dagsläget, säger Ray Carby, VP för R&D.

Flera nyheter och optimeringar
Under SOTI SYNC så presenterade så klart flera nyheter och trots att vissa delar befunnits i olika betafaser var det först nu som vi fick se dem fungera tillsammans i det utförande som ska bli den färdiga lanseringslösningen i slutet av oktober. För att kort lyfta fram lite kring varje av dessa så har vi först stommen till SOTIS EMM lösning – MobiControl som nu är uppe i version 14 vilket med denna omfattar stöd för just Linux, men som även omfattar flera stora förbättringar och optimeringar på gränssnitt och sökning samt integration med både BI och AI.

Den andra delen, som är helt ny, är SNAP. Detta är ett program som låter användare med minimal kunskap skapa plattformsoberoende appar vilka sedan kan integreras med övriga funktioner inom ONE.

– SNAP är utan tvekan den del som väckt störst intresse från våra kunder och partners då lösningen både kan spara tid men framför allt pengar och göra det möjligt för företag att snabbare få ut en lösning, berättar Carl.
Fortsätter vi vidare så kommer vi till Insight vilket är analysverktyget som ger oss en användbar intelligens om våra enheter och dess system. Detta kan exempelvis vara hur olika mobiloperatörer fungerar på olika platser. Till detta så finns sedan Assist som är en supersmart lösning för att på enklast och effektivast sätt ge support på enheter och program med minimal inverkan av och på användaren.

Den del som sedan ska få allt att fungera tillsammans, trots att de från början inte gör det heter Connect och här har SOTI tagit fram en lösning med vad som kalls för adaptors. Dessa fungerar precis på samma sätt som en adapter till, låt säga en laddare gör, där vi genom att ansluta denna gör det möjligt för en enhet eller ett program att prata med att annat program utan att de förstår hur det går till. SOTI har här även tagit fram SDK lösningar för att företag ska kunna bygga agna adaptrar.
Sist men inte minst så har vi Central som ska fungera som en samlingsplats för kunskap. Hör kan du ställa frågor, söka information och så småningom även ta del av andras egenutvecklade appar och adaptrar.

Fortlöpande global tillväxt
Som nämnts ovan så fortsätter SOTI att växa globalt och detta märks även här hemma. Sverige har som första lite mindre land fått kontorsstatus på företagets hemsida och även den lokala tillväxten på den svenska marknaden går stadigt framåt. Anledningen till detta stavas Stefan Spendrup som är ansvarig för kontoret och som verkligen arbetat målmedvetet under de åren som företaget varit representant här.

– Vi fortsätter att växa på skandinaviska marknaden vilket är enormt tillfredsställande och vi söker nu faktiskt flera personer till Sverige. Dels söker vi ytterligare säljare men vi kommer även att behöva supportpersonal för att på detta sätt kunna erbjuda våra kunder och partners en lokal support, berättar Stefan.

– Däremot kommer det inte att skilja så mycket på personerna i fråga om kompetens inom SOTIs produkter då alla våra anställda genomgår fortlöpande produktutbildningar, vilket jag anser vara en klar styrka. Jag vill dessutom tillägga att en av de delar som gör SOTI som företag så stort är att mer eller mindre alla som börjar arbeta hör fortsätter. Vi har en enorm gemenskap och alla känner sig delaktiga i företaget. Ungefär på samma sätt som de kunder som provat vår lösning, när de väl sett funktionalitet och användarvänlighet så vill ingen lämna systemet, avslutar Stefan.

Just det sista är något som vi kan skriva under på, för under alla våra år så var det länge sedan vi skådat en sådan komplett och lättanvänd lösning som ändå erbjuder den kraft och möjlighet som SOTI ONE gör och ändå känns det bara som att detta är början, början på något som mycket snart kommer att vara ofantligt mycket större.