Hem Teknik Spel kan hjälpa dig att minska stressen på jobbet

Spel kan hjälpa dig att minska stressen på jobbet

Publicerat av: Redaktionen

De flesta av oss vet hur det känns när arbetsuppgifterna hopar sig och stressen gradvis börjar att växa.

Spel kan hjälpa dig att minska stressen på jobbet 4Till och med när vi går på våra korta små raster så sitter vi där och våndas över allt som måste göras, istället för att ladda om batterierna. Det finns många olika metoder för att motarbeta stress, som till exempel meditation, men i vissa fall är man så uppe i varv att inte ens det fungerar – då kan det vara bättre med någon form av distraktion istället. Ett knep som många finner hjälpsamt är att rensa tankarna med någon form av spel.

Tänk på vilken typ av spel du väljer

Innan du tar en paus från arbetet för att sätta dig och spela så kan det vara värt att tänka över vilken typ av spel som du väljer. Du vet själv vad du gillar för spel, men en bra utgångspunkt kan ändå vara att välja spel som är enkla att avsluta eller lägga åt sidan. På så sätt undviker du ett potentiellt stressmoment i att inte hinna spela klart. Exempel på spel som skulle kunna passa under en tidsbegränsad rast är mindre spel på webben, som Bingo.com minispel, eller enklare spel som du kan ladda ned till din smartphone.

Bortsett från spel som är framtagna just för att motverka stress så är det bland annat just de enklare spelen med en otvungen känsla som har visat sig vara extra effektiva som stressbehandling.

Spelen kan förbättra vår arbetsprestation

Det finns förklaringar till att spel kan hjälpa mot stress som sträcker sig bortom att det är roligt och att det distraherar oss från överhängande måsten. När vi spelar så frisätts nämligen dopamin – en signalsubstans som aktiverar hjärnans belöningssystem. En frisättning av dopamin kan leda till flertalet känslor av vällust, som till exempel lycka och engagemang: två viktiga ingredienser för den som vill göra ett bra jobb.

Förutom att vårt humör kan bli bättre av att spela så har studier dessutom visat att vissa typer av spel kan förbättra vår koncentrationoch till och med göra så att vi har lättare att fokusera på uppgiften som vi har framför oss. Att ta någon paus då och då kan med andra ord leda till att vi presterar bättre när vi arbetar.

Sätt upp regler för ditt spelande

Det kan vara smart att sätta upp några regler för ditt spelande på jobbet. Frisättningen av dopamin har också sina baksidor – en återkommande aktivering av belöningssystemet kan ofta leda till ett beroendebeteende. Känner du att det blir lite förroligt att spela, och du fokuserar mer på det än ditt arbete, så skulle det som var tänkt att lugna dig kunna leda till ökad stress istället. Genom att sätta upp några restriktioner så kan du dock undvika detta.

En metod är som tidigare nämnt att enbart spela spel som är lätta att avsluta eller pausa, men du kan också testa på saker som att lägga undan din mobil i en låda under tiden som du arbetar eller enbart tillåta dig själv att spela när du är utanför ditt arbetsrum. Skaffa dig en rutin med tydliga riktlinjer så kommer spelandet sannolikt att få den positiva effekt som du hade hoppats på.

Har du mycket att göra på jobbet och känner att stressen börjar ta över allt mer så vet du nu vad du kan göra för att förbättra humöret en aning.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>