Städa din datorn dagen! 9 steg för en renare dator

Att städa din hårdvara både på insidan och utsidan förlänger utrustningens livstid och prestanda.

Städa din datorn dagen! 9 steg för en renare dator 1
När städade du din datorn senast

Dammsug tangentbordet och damma av fläktar (om du kommer åt dem) så förhindrar du att utrustningen blir överhettad och orsakar skada på hårdvaran och det du lagrar där i.
Antivirusprogram och regelbundna programuppdateringar ser till att virus och annan skadlig programvara inte finns i ditt system. Säkerhetskopiera dina viktiga filer och förvara dem i en extern hårddisk eller i molnet utfall olyckan är framme och eller du förlorar din data på ett eller annat sätt. Radera oanvända program, de tar bara upp onödig plats. En annan bra underhållningsuppgift är att göra en defragmentering av hårddisken för att öka prestandan. OBS! Har datorn en modern så kallad ssd-disk ska den aldrig defragmenteras.

Innan du börjar, stäng av och dra ut alla kablar till datorn

1.Torka av alla ytor med en microfiberduk

2.Ta bort fingeravtryck på skärmar. OBS! Använd bara rengöring som är gjord för dataskärmar och dylikt

(Punkt 3-5 handlar om tangentbord. har du inget tangentbord gå till punkt 6)

3.Vänd tangentbordet upp och ner för att få ut allt tänkbart skräp. Hår, matrester (om du är som mig och äter frukost och lunch och ibland middag vid datorn och all fika där emellan) och damm.

4.Fukta en bomullspinne lite, lite desinfektion och torka mellan tangenterna för att få bort eventuellt smuts som inte lossnar genom en torkning med microfiberduken

5.Vill du avancera dig kan du öppna upp ditt tangentbord och använda en luftkompressor och blåsa ut ännu mer damm och rent ut sagt skit. Ska du ge dig på detta konsultera en manual så att du inte gör mer skada än nytta.

Nu är det dags att ge sig på programvaran

6.Backa upp din data, oavsett om det är i en externhårddisk, ett USB-minne eller i molnet.

En laptop eller platta kan ersättas, men inte det som lagar i dem (Gör detta till en vana, gärna en dag i veckan.)

7.Se över dina antivirusprogram.

8.Gör eventuella uppdateringar i programvaran. Föråldrad programvara är särskilt utsatt för skadlig programvara, eftersom de flesta uppdateringar skapas för att hålla programvaran säker.

9.Avinstallera och ta bort programvara och filer som inte används. Det är bara dumt att de ligger och tar plats.

Genom att göra detta hjälper du till att säkerställa att datorn kan spara dina filer utan att oavsiktligt korruptera dem, din dator blir sabbare och håller längre. Kommer du fira idag? Hur många punkter på listan kommer du göra?