Hem Nyheter Standarder för den nya industrin

Standarder för den nya industrin

Publicerat av: Redaktionen

I arbetet med standarder och vägledningar för en ”smartare” och mer digitaliserad industri har den tekniska kommittén IEC TC 65 en central roll.

Standarder för den nya industrin 4Arbetsområdet är brett och så tvärtekniskt det kan vara. I ena änden finns sådant som det nya projektet att ta fram en enhetlig referensmodell för smart tillverkning (IEC 63339), i den andra arbetet med TSN (IEC/IEEE 60802), lokala realtidsnät som ska förbinda 5G med industriautomation.

Internationella standarder från IEC underlättar och är ofta en förutsättning för acceptans och teknikspridning. Bland andra nya projekt i IEC TC 65 finns ett som ska ge interoperabilitet genom standardiserad beskrivning av tillgångar (”assets), IEC 63278. Ett annat handlar om gränssnitt mellan människa och maskin (HMI) i system för automation och processindustri, IEC 63303.

IEC TC 65 har verkat i mer än femtio år och svenska företag har från början aktivt bidragit i arbetet och samlats i den svenska spegelkommittén TK 65 Industriell processtyrning inom SEK Svensk Elstandard. Några av standarderna som tagits fram handlar om industriell IT-säkerhetsäkerhetsrelaterade funktioner (SIL) och störningstålighet.

SEK Svensk Elstandard samlar svenskt deltagande i internationellt, europeisk och svenskt arbete med standarder inom el och elektronik och har av regeringen utsetts att fastställa svensk standard inom de områdena. Man kan hålla sig informerad genom att abonnera på nyhetsbrevet från SEK eller helt enkelt ha sitt standardbibliotek uppdaterat och lätt tillgängligt på nätet, läs mer om SEK e‑standard.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>