Microsoft vill göra Excel till BI-kung med Power BI
Hem Nyheter Microsoft vill göra Excel till BI-kung med Power BI

Microsoft vill göra Excel till BI-kung med Power BI

Publicerat av: Redaktionen

Med lanseringen av Power BI vill Microsoft utmana aktörer som Qlikview. Och hjälpa sina partner att få ut mer av Office 365-affärer. De nya verktygen kompletterar programsviten och ska präglas av enkelhet och flexibilitet. 

Microsoft Excel för BI, skojar du? Nja, även om det är en vanlig – och i många avseenden välgrundad – uppfattning att Excel inte är ett särskilt bra BI-verktyg är det många som använder det som ett sådant. Väldigt många. Och det är också en del av pitchen när Microsoft lanserar nya BI-verktyg som komplement till den gamla trotjänaren, som går under namnet Power BI.

Om det är bra eller dåligt har IT-Kanalen ingen uppfattning om eftersom vi har inte har nödvändiga kunskaper inom området. Men om inte annat med tanke på Excels utbredning är vi rätt trygga i vår uppfattning att det är värt en ordentlig titt.

Microsoft Power BIDet handlar om en rad komponenter som alla har förledet Power. Power Query, Power Map och Power BI. Tillsammans med funktioner som finns sedan tidigare,  Power Pivot och Power View, tänker sig Microsoft att de – och du – ska kunna ta upp kampen med aktörer som Qlikview.

– Jag kan inte Qlikview i detalj, men det du kan göra med Power BI är oerhört kraftfullt och jag ser det som en direkt konkurrent till dem, säger Tommy Flink.

Det handlar alltså inte om en ny plattform från Microsoft, utan om tillägg till Office 365 och Excel. Det är också en av styrkorna. Kunden, och du som partner, behöver inte lära dig något helt nytt, bara utöka dina kunskaper en aning, enligt Tommy. Precis som Office 365 kan plattformen köras i molnet eller lokalt i företagets egen infrastruktur.

Han visar hur man enkelt kan kombinera olika typer av data från olika källor; egna Excel-ark, Wikipedia-information exempelvis, och skapa rapporter och kartor som åskådliggör samband som tidigare var hyggligt dolda.

Till konceptet hör också något som kallas Power BI Sites. Det är en Sharepoint-sajt sär  rapporter och visualiseringar publiceras och där det går att ställa frågor i modulen som rätt och slätt heter Q&A.

– Det går att ställa frågorna på naturligt språk, ’natural language’, så enkelheten genomsyrar även den delen, säger Tommy.

Han hävdar att såväl kunder som har sett hur Power BI fungerar är ”lyriska”och även hos partner är ”intressefaktorn hög”. Ännu har IT-Kanalen inte fått kontakt med någon av de partner som är med i lanseringen, däribland Knowit, Sigma och Acando. Men vi återkommer med partnerröster. [struket 140212 med tillägg nedan]

Läs mer

Knowit når nya målgrupper med Power BI

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>