Storföretagens IT-avdelningar mindre flexibla än de tror
Hem Nyheter Storföretagens IT-avdelningar mindre flexibla än de tror

Storföretagens IT-avdelningar mindre flexibla än de tror

Publicerat av: Redaktionen

En ny global studie från Oracle visar att mer än hälften av företagens IT-organisationer är oförberedda på konkurrens från bolag med hög teknikutveckling som har förmåga att snabbt anpassa sig efter marknadens efterfrågan. Ändå hävdar 64 procent av respondenterna att de har en snabb omställningsförmåga och hög flexibilitet vid nya konkurrenshot.

Oracle

I studien ”Oracle Cloud Agility” har Oracle studerat storföretagens förmåga att kunna anpassa sig till konkurrenters lanseringar av nya tjänster och applikationer. Studien avslöjar att företagens IT-organisationer världen över generellt överskattar sin egen flexibilitet och omställningsförmåga. De flesta IT-avdelningar klarar inte av att hantera höga arbetsbelastningar eller snabbt utveckla, testa och lansera nya applikationer. Totalt intervjuades 2,263 anställda som arbetar för stora globala företag. Hela 81 procent anger att förmågan att snabbt utveckla, testa och lansera nya affärsapplikationer är antingen mycket viktigt eller viktigt för IT-verksamheten. Av de viktigaste konkurrenshoten som IT-avdelningen anser sig behöver hantera hamnar nya innovativ kundtjänster från konkurrenterna på första plats med 27 procent. Ändå visar studien att så mycket som 52 procent av företagen inte har en IT-infrastruktur som kan möta detta konkurrenshot. Studien fann också en bristande medvetenhet bland företag om hur teknik, som Platform-as-a-Service (PaaS), kan användas för att bidra till att lösa dessa utmaningar. De omställningsmöjligheter och flexibilitet som PaaS och andra molntjänster erbjuder utnyttjas inte, inte ens hos de som har tillgång till dem. 49 procent av företagen hävdar att de inte kan eller vet om de kan flytta arbetsbelastning mellan offentliga, privata eller hybrida moln. Endast hälften (50 procent) av dem klarar av att utveckla, testa och driftsätta nya applikationer inom loppet av sex månader. Denna siffra sjunker till 30 procent om tidsramen förkortas till en månad.

  • De flesta företag vet hur viktigt det är att kunna göra snabba omställningar i IT-verksamheten och att ha en flexibel IT-infrastruktur men det finns en förvånansvärd stor skillnad mellan medvetenhet och hur detta ska gå till i realiteten, säger Chris Berry, vd på Oracle Svenska AB. Idag kan PaaS möjliggöra för företag att bygga sina applikationer inom loppet av två veckor. Detta ger dem möjlighet att lansera nya interna eller kundinriktade applikationer snabbt och därmed agera nästan omedelbart på konkurrenternas aktiviteter eller på nya marknadsförutsättningar, fortsätter Chris Berry.

Undersökningens resultat bekräftar uppfattningen att företagen inte är fullt medvetna om hur PaaS kan öka flexibiliteten och omställningsförmågan. Endast 32 procent av de tillfrågade uppger att de förstår vad PaaS innebär, medan 29 procent erkänner att de inte förstår det alls. För dem som säger att de förstår begreppet är det enbart 31 procent som anger minskade tidsramar för applikationsutveckling som främsta fördelen, långt fler anger mindre strategiska fördelar såsom besparingar på kostnaderna för den interna IT-infrastrukturen (47 procent).

  • Olika PaaS-tjänster, exempelvis Oracle Cloud Platform, har förmågan att leverera oöverträffade nivåer av flexibilitet i IT-infrastrukturen. Det viktiga är nu för IT-branschen att visa företagen hur lätt det är att integrera denna kritiska molnplattform i sina IT-arkitekturer. Visst är de kostnadsbesparingar som levereras av PaaS är viktiga, men av större betydelse är dess förmåga att hjälpa företag att minska tidsramarna för applikationsutveckling och lättare anpassa och integrera tredjepartsapplikationer i sin verksamhet. Därmed kan de reagera snabbare på förändrade marknadsförutsättningar, säger Chris Berry.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>